Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlık Konferans Salonunda, “Mithat Enç’i Anma ve Anlama” konulu panel düzenlendi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Koruk, çok değerli insan Mithat Enç’in kendi şehrinde anma ve anlamanın ayrı bir anlamı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Koruk, “Bugün duruşları, kişilikleri ve düşünceleriyle çok değerli insanların bulunduğu bir panel gerçekleştirilecek. Özellikle Mithat Enç’in kızı Zeynep Enç’in aramızda bulunması Mithat Enç ruhunun burada bulunması anlamına geliyor. Mithat Enç’in birkaç yıl öne iki kitabını okudum ve kendimi borçlu hissettim. Gerçekten benim gönlümde Mithat Enç’in çok farklı bir yeri var. Mithat Enç’i anma ve anlama güzel bir başlık. İnşallah bugün bu başlık dolacaktır. Mağduriyetlerinin arkasına sığınmayan, onlardan bir kazanç elde etmeye çalışmayan bir kişilik Mithat Enç. Onun zorluklar karşısındaki iradesini ve çalışkanlığını her zaman görebilirsiniz. O gerçekten son derece toplumsal sorumluluklara sahip olan ve sürekli veren bir kişi. Türk gençliğinin bu anlamda bu vasıflarını iyi anlaması ve üzerine düşen sorumlulukları yaşatması gerekiyor” diye konuştu.
Gaziantep Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bilgehan Pamuk moderatörlüğünde gerçekleşen panele; Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci, Prof. Dr. Turan Karataş, Gazeteci-Yazar Ahmet Turan Alkan ve Mithat Enç’in Kızı Zeynep Enç Sinkil konuşmacı olarak katıldı.
Mithat Enç’in eserlerinin kültürel, sosyolojik ve mimari açılardan çok önemli olduğunu belirten Gaziantep Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bilgehan Pamuk, “Mithat Enç gerçekten münevver bir Türk aydınıdır. Onun bilinmesi bizim en büyük arzumuzdur. Mithat Enç’in eserleri yirminci yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğuna bağlı bir sancak olan Antep hakkında her açıdan çok önemli bilgiler içermektedir” diye konuştu.
“İçinde yaşadığımız coğrafyayla bilgi bağı kuramazsak sevgi bağıda kuramayız” şeklinde konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci, bir şehir hakkında biriktirilecek kültürün o şehri insanlar nazarında daha yaşanılır kılacağını söyledi.
“Uzun Çarşının Uluları’nın Edebî Kıymeti”ne değinen, Prof. Dr. Turan Karataş, Anadolu şehirlerinde yaşayan insanların özellikle bu şehirlere rengini veren hemen hemen her şehirde var olabileceğini belirtti.
“Mithat Enç’in Edebi Kişiliği” hakkında bilgi veren Gazeteci – Yazar Ahmet Turan Alkan, Mithat Enç’in bir edebiyat hadisesi olduğunu söyledi. Kitap kumaya düşkün olanlara kitabı lezzetli kılan kişinin Mithat Enç olduğunu kaydetti.
Babası Mithat Enç ile yaşadığı anıları anlatan Mithat Enç’in Kızı Zeynep Enç Sinkil, Mithat Enç’i anma programının yapılmasının kendisini çok duygulandırdığını belirtti.