Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 89. Yıldönümü dolayısıyla Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde kutlama programı düzenlendi.
Törene; Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Şakir Fakılı ve beraberindeki heyet, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Suriye’nin Gaziantep Başkonsolosu Haitham Saad, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşma yapan Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Antep Savunmasının, Kuva-i Milliye ruhunun oluşmasına kıvılcım oluşturduğunu ifade etti.
Bu savunmanın, Türkiye’nin vermiş olduğu bağımsızlık mücadelesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vali Kamçı, “Tarihe altın harflerle yazılan Gaziantep Savunması, Gazianteplilerin bağımsızlığı ve onuru uğrunda neler yapabileceğinin en güzel anıtıdır. Bu nedenledir ki Antepliler, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki onlar Antep’i kurtardıkları gibi Türkiye’yi de kurtardılar’ övgüsüne mazhar olmuşlardır. Gaziantepliler, işgal güçleri karşısında, hiçbir yerden yardım ve destek almadan büyük bir irade ve dayanma gücüyle direnerek Şahinbey’lerin, Karayılan’ların ve daha nice adsız kahramanların öncülüğünde, 6 bin 317 şehit verme pahasına, bu şanlı destanı yazmışlardır” şeklinde konuştu.
İşgale karşı kahramanca direnen Anteplilerin, kan ve gözyaşı ile yoğrulmuş bir kent inşa etmeyi ve bağımsızlıklarını kazanmayı başardığını vurgulayan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Anteplilerin gösterdiği kahramanlık için, ‘Onlar, sadece Antep’i değil, Türkiye’yi kurtardılar’ diyerek, bu kentte düşmana karşı verilen mücadelenin, Kurtuluş Savaşı’nın kazınılmasında ne kadar önemli bir yer tuttuğuna işaret ediyor. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir direniş ile bağımsızlığını kazanan ve işgalci güçleri bu topraklardan sürmeyi başaran Gaziantepliler, günümüzde de müteşebbis ruh ve çalışkanlıkları ile yeni bir kent yaratmak için mücadele ediyor. Gaziantep, başta ekonomik olmak üzere her alanda bir dünya kendi olma yolunda hızla ilerliyor. Bu kentte, ortak aklın en güzel örnekleri ortaya çıkıyor. Bu kent, herkesi kucaklayan bir yapıya sahip. Gaziantep, sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde kullanarak vizyonu ile bir dünya kenti olmayı arzuluyor. Bu önemli ve anlamlı günde, kurtuluş destanını yazan şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum” diye konuştu.
Antep savunmasındaki kahramanlarımıza çok şey borçlu olduğumuzu söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, “Antepliler, işgalci güçlere karşı 11 ay direnerek, 6 binden fazla şehit vererek mücadele etti. Merkezi hükümetten hiçbir yardım alınamadı. Azimli ve kararlı direniş sonucunda işgalden kurtulan bu kenti, günümüzde de bir dünya kenti yapmaya çalışıyoruz. Bugünümüzü, dünkü kahramanlarımıza borçluyuz, çocuklarımıza ise iyi bir gelecek sağlamak için çalışıyoruz” ifadesinde bulundu.
Bizler için savaşanlara layık olmamız gerektiğini belirten Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, “Antepliler, düşmana topraklarını çiğnetmek istemiyor, namuslarını korumak istiyorlardı. Bu konuda da kararlıydılar. Mücadele etmek için bir ses bekliyorlardı. Bu ses, Atatürk’ün, ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ sesi onlar için önemliydi. Bu sese kulak verdiler, bu ses onlara pusula oldu. Örgütlendiler, silahlandılar, işgalcilere karşı direndiler. 11 ay süren direnişte 6 bin 317 şehit vererek bir başarıya imza attılar. Onlar direnerek başarılı oldular, ülkenin kurtulmasına destek oldular. Tek hedefimiz onlara layık olmaktır. Onları asla unutmadık, unutturmayacağız” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların sonrasında, Araştırmacı-Gazeteci Yazar Can Dündar’ın danışmanlığında hazırlatılan ”Kefen Bayraklı Kale: Gaziantep” belgesel filmi ve Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından ”Türkülerle Gaziantep’in Kurtuluşu” konseri düzenlendi. Sonrasında, Antep Savunması’nda yararlılık gösteren 22 kahramanın anısına yakınlarına “Onur Plaketi” verildi. Duygulu anların yaşandığı plaket töreninde bazı kahraman yakınları plaketlerini alırken gözyaşlarına hakim olamadı. Plaket töreninin ardından ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu Kına Gecesi gösterisi ile Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü “TÜRKİYEM” Halk Oyunları Topluluğunun Muğla, Artvin ve Gaziantep Yöresi gösterileri geceye katılanlara coşku dolu anlar yaşattı.
Halk oyunları gösterisinin ardından Atatürk Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen havai fişek gösterisi ile kutlama ve anma gecesi son buldu.