Gaziantep Üniversitesi Rektörlük Binası Senato Toplantı Salonu’nda, Afyon, Batman, Bursa, Çanakkale, Giresun, Karabük, Kocaeli, Yalova ve Gaziantep Kent Konseylerinin Başkanları, Genel Sekreterleri ve Temsilcilerinin katılımıyla kahvaltılı basın toplantısı düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, 24 Kasım 2010 tarihinde 3. kent konseyleri toplantısının gerçekleştirildiğini belirterek, kent konseyleri iletişim ve işbirliği ağına dair bir çalışmanın geleceğe dair Gaziantep’te ilk temellerinin atıldığını söyledi.
Prof. Dr. Coşkun, “Toplantılarımızın ilki Bursa’da başladı, Karabük’te devam etti, dün de kentimizde yapılan çalıştay da daha billurlaşmış, daha somut hale getirilmiştir. Kent konseyleri ülkemizde belediye kanunuyla yürürlüğe girmiş ancak çeşitli illerimizde teşkilatlanarak eylemlerine başlamışlardır. Henüz Kent konseylerinin ağırlığı ve şehirde gerek karar alma süreci gerekse danışma organı olarak yeterince faaliyetlerini yerine getirme noktasında Türkiye’de istenilen düzeye gelmemiştir. Kent konseyleri birlikte tecrübelerini paylaşmak, sürdürülebilir bir iletişim ağı kurarak, birlikte toplu kalkınmanın kent konseyleri platformunda bir ölçeğini, bir örneğini temsil etme noktasında bir oluşum sürecine girmiştir” diyerek, Gaziantep Kent Konseyi olarak böyle bir toplantıya ev sahipliği memnun olduğunu ifade etti.
“Kent konseyleri şehrin toplu olarak gelişimine katkıda bulunacak çok ciddi danışma organı, istişare organı olarak görev yapmalıdırlar” diyen Prof. Dr. Coşkun, “Kentlilik bilincinin, kentte yaşamaya dair her konuda bazı çözümleri tesbit ederek ilgili icra organlarını kurmak gibi bir görevle görevlidirler. Kent konseylerinde kentte yaşayan her kesin katkısını bir şekilde icra organlarına yansıtabilecek kent konseylerinin o anlamda yapılanmasını sağlayacak gerekli oluşumların, gerekli alt yapıyı sağlamak gereklidir” diye konuştu.
Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’un açılış konuşmasından sonra Necati Bilici tarafından kent konseyi sonuç bildirgesi okundu.
Yerel Gündem 21 süreciyle başlayan Kent Konseyleri 5393 sayılı belediye kanunu ile birlikte yasal statüye kavuşmuş ve Türkiye ölçeğinde uygulanma imkanı bulmuştur.
Kent konseylerine yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yerel demokrasinin geliştirilmesi bakımından ileri bir adım olarak değerlendirmek gerekir.
Özellikle yerel Gündem 21 programı kapsamındaki kentlerin, diğer kentlerde de kent konseylerinin demokratik ve katılımcı bir şekilde kentin hak ve hukukunu koruyan; hemşehrilik bilincini geliştiren ve tüm kentsel paydaşların yönetiminde söz sahibi olduğu mekanizmalar olarak kurulması için önemli sorumluluklar üstlenmeleri gerekmektedir.
58 kent konseyinin katılımıyla 13 şubat 2010 tarihinde Bursa kent konseyinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, “Türkiye Kent Konseyleri Buluşması”nda bir araya gelen kent konseyleri tarafından kabul edilen sonuç bildirgesinde “Kent konseyleri arasında eşit ortaklık ve dayanışma temelinde sürdürülebilir işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen, hemşeri hukukunu temel alan bir anlayışla; kentlerin potansiyelini harekete geçirmeye çalışan ve ülkemizin tüm kentlerinde iyi yönetişimi temel prensiplerine dayalı kent konseylerinin kuruluşuna öncülük eden bir işbirliği ağının harekete geçirilmesi” uygun görülerek; hazırlık çalışmalarını yürütmek üzere katılımcıların oy birliği ile Afyon Karahisar, Batman, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Gaziantep, Giresun, Karabük, Kocaeli, Manisa, Ordu ve Yalova Kent konseylerinden oluşan bir çalışma gurubu kurularak görevlendirilmiştir.
Görevlendirilen çalışma grubu, ilk toplantısını 5 Haziran 2010 tarihinde Karabük kent konseyinin evsahipliğinde, Batman, Bursa, Çanakkale, Edirne, Giresun ve Yalova kent konseylerinin katılımıyla Karabük’te gerçekleştirilmiş ve toplantı sonucunda yayımlanan sonuç bildirgesinde, “Kent konseylerinin ülkemizde yerel demokrasinin güçlenmesi ve yönetişim anlayışının her kademede egemen olması” bakımında önemi bir kez daha vurgulanarak; “Kent konseyleri arasında ortak aklı harekete geçirmek, kent konseyleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımını organize etmek, kentlerin hak ve hukukunun korunması ve ilgili bakanlıklarla gerekli koordinasyonu sağlamak; Ülkemize zaman zaman sekteye uğrayan demokrasinin gelişmesi ve güçlenmesi için Türkiye kent konseyleri arasında mutlaka bir birlik oluşturulması” bir kez daha güçlü bir şekilde teyit edilmiş ve Yalova kent konseyine bir sonraki çalışma grubu toplantısına sunulmak üzere bir strateji belgesi taslağı hazırlanması görevi verilmiştir.
Gaziantep Kent konseyinin ev sahipliğinde, Afyon Karahisar, Batman, Bursa, Çanakkale, Gaziantep, Giresun, Karabük, Kocaeli ve Yalova Kent Konseylerinin katılımıyla 24 Kasım 2010 tarihinde Gaziantep’te yapılan çalışma grubu toplantısında, Yalova kent konseyinde hazırlanan strateji belgesi taslağı görüşülmüştür. Kent konseyleri iletişim ve iş biriliği ağının kurulmasına yönelik ilke ve esasları içeren bu taslağa son şekli verilmiştir.