Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Biyoloji ABD, Tıbbi Onkoloji BD ve Patoloji ABD işbirliği ile sürdürülen K-Ras geni mutasyonlarının tayin çalışmaları sonuçlandırıldı.
“K-Ras gen mutasyonları kolorektal kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların geri ödemesi için Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bakılması zorunlu hale getirilen bir tetkiktir” diye konuşan Moleküler Genetik Tanı ve Hematoloji Laboratuar Sorumlusu Dr. Serdar Öztuzcu daha önceleri yurt dışında yapılan bu analizlerin artık ülkemizde de bir kaç merkez tarafından yapılmaya başlandığını ifade etti.
Ülkemizde K-ras mutasyonları çalışan ilk merkezlerden birinin Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Moleküler Genetik Tanı Laboratuarı olduğunu belirten Dr. Öztuzcu, bu analizlerin üniversitemizde yapılabilmesinin zorlu ve uzun bir çalışma süreci aldığını söyledi.
Dr. Öztuzcu, “Üniversite hastanemiz bünyesinde Onkoloji hastanesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Celalettin Camcı ve Doç. Dr. Alper Sevinç hastaların tanı ve tedavilerini düzenleyerek alınan biyopsi örneklerini ya da ameliyat materyallerini Patoloji Anabilim Dalı’na yönlendirdiler. K-ras mutasyonlarının bakılması gereken hastaları tespit edip patoloji ve moleküler genetik laboratuarını bilgilendirdiler. Daha sonra Patoloji ABD. Öğretim üyeleri Prof. Dr. Metin Karakök, Prof. Dr İbrahim Sarı ve Yrd. Doç. Dr. Ediz Tutar tarafından incelenerek tümörlü bölgeler ayrıldı ve dokudaki tümör yüzdesi tespit edildi. Dokular kesilerek moleküler genetik laboratuarına gönderildi. Moleküler genetik laboratuarında Prof. Dr. Ahmet Arslan, Dr. Serdar Öztuzcu ve Yrd. Doç. Dr. Beyhan Cengiz tarafından moleküler çalışmalar yapıldı” şeklinde konuştu.
Çalışmaların sonuçlarının doğrulanması için dünyanın k-ras mutasyonları tanısında sayılı merkezlerinden biri olan Almanya Ludwig-Maximilians Üniversitesi Moleküler Patoloji bölümü ile işbirliğine gidildiğini vurgulayan Öztuzcu, “Prof. Dr. Andreas Jung başkanlığında K-ras testlerini valide eden bu merkez öncelikle merkezimizden on farklı örneğin çalışma sonuçlarını ve patolojik örneklerini istedi. Bu örnekler Almanya’da çalışıldı ve tüm sonuçların doğru olduğu tespit edilince kendi merkezlerinden on farklı örneği çalışılmak üzere merkezimize gönderdiler. Merkezimizde örnekler çalışılarak sonuçları Almanya’ya gönderildi. Almanya’da yapılan çalışmalar sonucunda sıfır hata ile sonuçlarımızın doğruluğu onaylandı” diye konuştu.
Bu konuda atılan adımları daha da büyüterek çalışmalarına devam edeceklerini kaydeden Öztuzcu, “Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Moleküler Genetik Tanı Merkezi valide bir laboratuar olarak K-ras mutasyonları bakma yeterliliği kazandı. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde ki birçok merkezden örnekleri kabul etmeye başladık. Ayrıca merkezimizde, c-kit gen mutasyonları, B-raf gen mutasyonları ve EGFR gen mutasyonları da rutin olarak çalışılmaya başlanmıştır. Amacımız yurt dışında yapılan, çalışılması ihtiyaç haline gelen moleküler çalışmaların tamamını birimimizde yaparak hastalarımızın zaman ve ülkemizin de para kaybını önlemektir. Bu konuda attığımız adımları daha da büyüterek çalışmalarımıza devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” ifadesinde bulundu.