Türkiye – Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında Üniversitemiz tarafından yürütülen “Halep’te Osmanlı Döneminde İnşa ve Tadil Edilen Mimari Eserlerin Envanteri” projesinin kitap ve belgesel tanıtımı toplantısı Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Programa; Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Suriye Gaziantep Başkonsolosu Haidsam Saad, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Halep Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve Gaziantep Üniversitesi Öğretim Elamanları ile çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta konuşan Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, bugün, insanlığın en eski yerleşim bölgesinde, binlerce yıllık tarih ve kültür üreten, Türkiye ve Suriye arasındaki, ortak geçmiş ve gelecek birliğinin, güzel bir eserinin daha kazanmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Vali Kamçı, Osmanlı Devleti’nin, yaklaşık 4 asır boyunca Halep şehrine verdiği ekonomik, sosyal ve kültürel önemin bir göstergesi olarak, bugün bile hala hizmet veren tarihi ve kültürel yapılar, yapıldığı dönemdeki mimari ve planlama düzeyimizi göstermesi bakımından önemli olduğunu belirterek, asırlardır Halep’in imarına, sosyal ve kültürel ve ticari bakımdan gelişmesine hizmet eden bu değerlerin, korunması ve tadilatı kadar tespiti ve envanterinin de çok önemli olduğunu söyledi.
Türkiye – Suriye işbirlikleri konusunda güzel mesafeler alındığını vurgulayan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, kardeş kent olan Halep’le her alandaki işbirliğine sıcak baktığımızı söyledi.
Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, “Türkiye – Suriye işbirliği dediğiniz zaman bizim artık ihtisas alanlarımızdan bir tanesi oldu. Bu konuda oldukça mesafe aldık. Üniversitemiz olarak yıllardan bu yana nerdeyse on yılı aşkın birikimimiz vardı. Ama özellikle son birkaç yıl içerisinde biz bunu Türkiye – Suriye arasındaki ilişkileri özellikle Halep Üniversitesi ile Gaziantep Üniversitesi arasındaki ilişkileri şaha kaldırdık diyebiliriz. O kadar yakınız ki artık her hafta ya bizden biri Suriye’de ya da Halep’ten bir heyet Gaziantep Üniversitesi’nde. Karşılıklı her alanda çok ciddi ilişkilerimiz var” diye konuştu.
Gaziantep’te bulundukları için çok mutlu olduklarını belirten Halep Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Abbas Sabbah, bu kitap sayesinde okuyuculara Halep’in daha yakın olacağını söyledi. Sabbah, kitapla okuyucuların Halep’i ziyaret etmiş gibi olacaklarını kaydetti.
Çalışmayla Türkiye – Suriye arasında güzel bir birlikteliğin sağlandığını vurgulayan Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar, “Türkiye – Suriye bölgeler arası işbirliği programı kapsamında yürüttüğümüz projeyle, turizmin canlanmasını sağlayarak iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi yerlere gelmesini amaçlıyoruz. Bu eser gelecek yapılacak olan çalışmalara da kaynaklık sağlayacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadesinde bulundu.