Gaziantep Üniversitesi Nizip Meslek Yüksekokulu’nda Gaziantep Milli Prodüktive Merkezi Uzmanı Halil Arslan tarafından “Öğrenen Organizasyon” konulu konferans düzenlendi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Nizip Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yaşar Büyükoğlu; verimliliğin bireyler, kurumlar ve toplumlar için önemini vurguladı. Öğrencilerimizin bu konferans sonucu edineceği bilgileri gündelik hayata uygulamalarının önemi anlatıldı.
Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Uzmanı Halil Arslan, belirsizliklerin hakim olduğu iş dünyasında organizasyonların rekabet edebilmesinin temel anahtarının bilgi olduğunu söyledi.
Arslan, öğrenen organizasyon kavramının organizasyon çalışanlarının bilgi üretmelerini, ürettikleri bilgiyi paylaşmalarını ve bu bilgiyi örgütsel hafızaya aktararak organizasyonun bilgisi haline getirmelerini esas almakta olduğunu belirtti.
Günümüzde organizasyonların ortalama yaşam sürelerinin değişime ayak uydurabilmelerine ve öğrenme yeteneklerine bağlı olduğunu kaydeden Arslan, “Öğrenen organizasyon kavramı, bir işletmenin sürekli olarak yaşadığı olaylardan sonuç çıkarması, bunu değişen çevre koşullarına uymakta kullanması, personelini geliştirici bir sistem oluşturması ve böylece değişen, gelişen, kendini yenileyen dinamik bir organizasyon olmasını ifade etmektedir” şeklinde konuştu.
Arslan, “Öğrenen organizasyon bilgiyi oluşturan ya da edinen, bu bilgiyi aktaran ve yeni bilgi ve kavrayışları yansıtmak için davranışlarını değiştiren örgüttür. Dolayısıyla öğrenen organizasyonlar işletmedeki bilgi paylaşım sürecinden etkilenir. İşletmelerin varlığını sürdürmesi, çalışanların bilgiyi ürettiği, sentezlediği ve tüm işletmeye transfer ettikleri bir ortamda mümkündür. Oluşturulan ya da elde edilen bilginin işletme içi paylaşımının nasıl sağlandığı önemlidir” diye konuştu.
Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişle birlikte bilginin işletmelerin ve toplumların başarısında ve gelişmesinde temel rol oynamaya başladığını belirten Arslan, “Sanayi ekonomisinde yatırımların önemli kısmı makine, teçhizat, fabrika gibi maddi varlıklara ayrılırken, günümüzde yatırımların önemli bir kısmı bilginin artırılmasına yönelik olarak gerçekleşmektedir. Belirsizliklerin hakim olduğu iş dünyasında organizasyonların rekabet edebilmesinin temel anahtarı bilgidir” ifadesinde bulundu.