Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Göç Enstitüsü ile GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen “Göç Tartışmaları I’” paneli GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleşti.
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür’ün moderatörlüğünü yaptığı panele; Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman ve Kanada Trent Universitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyzi Baban konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, göçün tarihsel bir olgu olduğunu ve insanlık tarihi ile başladığını belirterek, çeşitli sebeplerden dolayı göçler meydana geldiğini söyledi. Prof. Dr. Gür, “Göç sonrası travma yaşanıyor ama bu travmayı yaşayanlar bir süre sonra Posttravmatik stresi atlattıktan sonra o ülkeye ya da bulundukları coğrafyaya katkı sağlıyorlar. Apple’ın sahibi Steve Jobs Suriyeli bir göçmen. Şuan 1 trilyon dolar cirosu olan Amazon’un sahibi Meksikalı bir göçmen. Dolayısıyla göç her zaman travmatiktir ama iyi yönetilirse bulunduğu coğrafyaya önemli katkı sağlar. Anadolu coğrafyası, Amerika ve Kanada göçlerle kurulmuştur. Göç edenler sadece sorun olarak değil aynı zamanda iyi yönetilirse, onların hak ve hukukları da gözetilerek eğitime, kültüre, sanata ve ekonomiye büyük katkı sağlarlar” diye konuştu.
GAÜN’DE AÇILAN GÖÇ ENSTİTÜSÜ ÇOK ÖNEMLİ
Panelde “Misafirperverlikten Haklara Mülteci Krizi: Küresel Yönetişim ve Birlikte Yaşamak Mümkün mü?” konusunda sunum yapan Prof. Dr. Fuat Keyman, “Mülteciler göçmen değil, onlar kendi rızaları dışında yerlerinden edilmiş insanlar. Bu sorunun çözümünde şehirlerin önemi çok büyük. Gaziantep bu anlamda çok önemli, kilit kentlerimizden biri” diyerek, Gaziantep Üniversitesi’nde mülteci sorunu ve göç üzerine bir araştırma merkezi açılmasının çok önemliolduğunu ve göç enstitüsünün faaliyetleri kapsamında ilk konuşmacılarından biri olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
ABD VE AVRUPA MÜLTECİ MESELESİNDE SINIFTA KALMIŞTIR
Türkiye’nin bu güne kadar 4.2 milyon mültecinin yaşadığı bir yer olduğunu,bunlara koşulsuz misafirperverlikle yaklaşıldığını kaydeden Prof. Dr. Keyman, “Uzun bir süreden bu yanaGaziantep’teSuriyeli misafirler bulunuyor. Artık misafirperverlik yetmiyor. Hem Suriyeli dostlarımız bizden belli statü, haklar istiyor hem de Türkiye’nin bu şekilde yaklaşması gerekiyor. O yüzden Türkiye başarıyla götürmüş olduğu bu süreci misafirperverlik temelinde başarıyla devam ettirmesi ve sürdürebilmesi için artık mülteci sorununa daha çok bir yönetişim, haklar ve statüler temelinde yaklaşması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Feyzi Baban da, Avrupa’daki özellikle göç konusunda son hukuki durum hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Prof. Dr. Baban, 1950 Cenevre konvansiyonuyla mültecilere sağlanan hakların şu anda nasıl erozyona uğradığı ve Avrupa’daki halen devam eden göç kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Baban sözlerinin devamında şunları söyledi: “Avrupa’da son yıllarda mültecilerin kabul edilmemesi veya haklarının verilmemesi veya haklarının erozyona uğraması söz konusu. Avrupa sınırları kapatarak, üçüncü ülkelere taşeron olarak sınır kontrollerini vererek, göçmenleri kriminalize ederek göçmenlerin haklarını vermeme durumuna gelmiştir.”
GAÜN ÖNCÜ BİR ROL ÜSTLENDİ
Gaziantep dahil olmak üzere Türkiye’nin belli başlı kentlerinde yaklaşık 5 milyon göçmen ve mültecinin yaşadığına dikkat çeken GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mehmet Nuri Gültekin, “Umutları, geçmişleri, gelecek rüyaları, hayal kırıkları, acıları ve kültürleriyle 5 milyona yakın insan. Bir de son 8 yıllık süreçte sadece Türkiye ve Gaziantep üzerinden başka ülkelere giden, ulaşabilen, yollarda, denizlerde, sularda hayatını kaybeden, çeşitli ülkelerdeki kamplarda kalan insanları, mültecileri, erkekleri, kadınları ve en çokta çocukları düşünün. Her yönüyle canlı, insani, politik, ekonomik ve kültürel göç süreçleriyle karşı karşıyayız. Gaziantep Üniversitesi daha önce örneği olmayan Göç Enstitüsünü kurarak öncü bir rol üstlendi. Göç Enstitüsü Üniversitemizdeki bütün birimler ve disiplinlerle, yerel ve merkezi kurumlarla işbirliği halinde, Türkiye’nin, bölgenin, Gaziantep’in göçle ilintili meselelerini anlamaya ve açıklamaya çalışacaktır” ifadelerini kullandı.
Panelin sonunda GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür tarafından Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman ve Trent University Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyzi Baban’a günün anısına hediye takdim edildi.
Panele; Nizip Kaymakamı Kemal Şahin, GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şehmus Demir, Genel Sekreteri Ayhan Doğan, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Ali Eminoğlu ve Nuh Okumuş’un yanı sıra çok sayıda öğretim elamanı ve öğrenci katıldı.