Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu koordinasyonunda hazırlanan “VI. Ulusal II. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu” açılış töreni GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleşti.
Sempozyuma; Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, GAÜN Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Atınç Olcay ile çok sayıda öğretim elamanı ve öğrenci katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, dünyada şehirlerin yarıştığını ifade ederek, ülkeleri şehirlerin temsil ettiğini belirtti. Gaziantep’in geçmişinin 5 bin yıl öncesine kadar giden, arkeolojik ve tarihi mirası ile kültürel miras yoluyla kalkınma modelini hayata geçirdiğinin altını çizen Arısoy, “Gaziantep, ülkemizi hakkıyla temsil eden ender şehirlerden bir tanesi. Hiç şüphesiz bu kalkınma modelinin temelinde ortak akılla yönetim var. Bu yönetim modelinin bakanlığımızın politikalarıyla uyumlu olması da ayrıca başarıyı artırmaktadır. Beş antik kentiyle kadim bir medeniyetin mirasçısı olan Gaziantep birçok mutfağın lezzetini potasında harmanlamış, kendi mührünü vurmuş, özgün ve zengin bir mutfak kültürü oluşturmayı başarmış müstesna gastronomi şehirlerinden biri. Bu yönüyle dünyanın gastronomi şehri olmayı fazlasıyla hak etmektedir” diye konuştu.
Vali Ali Yerlikaya, sempozyumun ülke turizmine aynı zamanda Gaziantep turizmine yeni bir nefes, yeni bir soluk oluşturmasını ümit ettiğini belirtti. Vali Yerlikaya, “Gazi şehir mükemmel bir şehir. Arkeolojik, kültürel çok derin tarihi var. Dünyadaki en eski şehir neresi olduğu sorulsa, birincisi Şam, sekizincisi ise Gazi şehir çıkıyor. Dünyadaki bütün şehirlerin içerisinde ilk 10’da olmak, sekizinci olmak büyük bir şeref. Türkiye’de 30 büyükşehir var. 30 büyükşehir içerisinde Gaziantep hep ilk 10’un içerisinde olan sıralamalarda. Bu şehir yerinde durmayı seven bir şehir değil hatta onu beceremiyor. Gaziantep devamlı dinamik, üreten, mücadele eden bir şehir” şeklinde konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sempozyumun açılışında, gastronominin yükselen bir değer olduğunu belirterek, ellerinde çok önemli bir sermaye bulunduğunu söyledi. Kültür ve medeniyetin çok önemli olduğunu, insanlık tarihi boyunca en eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu coğrafyada yüksek bir birikim bulunduğunu vurgulayan Şahin, “Elimizdeki birikmiş gücümüzü geleceğe taşımak, koruyarak kullanmak bizim en büyük hedefimiz. Sürdürülebilir kalkınma dediğiniz şeyin artık ekonomik kalkınma olmadığını görüyoruz. Paranın büyütüldüğü zaman insana mutluluk getirmediğini gördüğümüz yeni bir dünya düzenindeyiz. Ekonomik kalkınmayla beraber içerisine kültürü, sosyoloji, medeniyeti katmazsak ve bu hazineyi birlikte eş zamanlı götüremezsek, yarın 2023 hedefinde kişi başına düşen milli gelir yakaladığımız zaman mutlu insan topluluğu, erdemli insanlar, faziletli insanlar hedefinde nerede olduğumuz sorusunun cevabı için bugün bu meseleleri aynı şekilde ikiz kardeş gibi götürmemiz gerektiğini görüyoruz” dedi.
Küresel anlamda yapılan araştırmalar sonucunda gastronomi ve arkeolojinin bölge için çok büyük bir değer olduğunu ifade eden Şahin, söz konusu sermayeyi uluslararası boyuta taşıyabileceklerini gördüklerini ve bu noktada önemli çalışmalar yaptıklarını aktardı.
GAÜN GASTRONOMİ BÖLÜMÜNÜ KURAN İLK DEVLET ÜNİVERSİTESİ
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep’in kendi küllerinden doğmasını bilen, tarihte hiçbir zaman ihanetlere geçit vermeyen net duruşuyla dik bir şehir olduğunu ifade ederek, “Gaziantep, farklılıklarını düşman karşısında teke düşürerek mücadele azmini ayakta tutan bir şehirdir. Çevremizdeki savaş sıcaklığına rağmen hiç tereddüt etmeden sanayisinde, ticaretinde, ihracatında, eğitimde dur durak demeden hiçbir mazeret tanımadan gelişmesini sürdürüyor” dedi. Gaziantep Üniversitesi’nin devlet üniversiteleri olarak Gastronomi Bölümünü kuran ilk üniversite olduğunu aktaran Prof. Dr. Gür şunları söyledi: “UNESCO’nun yaratıcı şehirler gastronomi dalında listeye alınmasının alt yapılarından birisini de bilimsel ve akademik olarak Gaziantep Üniversitesi’nin Gastronomi Bölümü oluşturdu. Burada, bu şehirde ortak akıl hareket eder. Sanayisiyle, üst yönetimiyle, eğitimiyle, ilköğretimiyle, Üniversiteyle hiç fark etmez herkes Gaziantep için çalışmayı şiar edinmiştir.”
GAÜN Turizm Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Atınç Olcay, sempozyumun 2012 yılında Amerikan Girne Üniversitesi’nin şimdiki öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Aktaş’ın liderliğinde ve önceliğinde ilk defa Adana’da yapıldığını, altıncısını da Gaziantep Üniversitesi’nde gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Doç. Dr. Olcay, “Altıncısını düzenlediğimiz Turizm Sempozyumunda bu sene toplam 39 üniversiteden 134 akademisyen geldi. Gönderilen yayınların 36’sı gastronomi turizmiyle, 12 tanesi kültür turizmiyle ilgili ve toplamda 68 bildiri gönderilmiş ve 64’ü kabul edildi. Çok güzel, verimli bir sempozyum olacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmaları sonrasında, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür tarafından sempozyum anısına; Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve GAÜN Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Atınç Olcay’a günün anısına plaket takdim edildi.