Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “21. Yüzyılda Sağlık Turizmi” konulu panel GAÜN Turizm Uygulama Oteli Hönüsü Salonunda gerçekleştirildi.
Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Giritlioğlu’nun başkanlığını yürüttüğü panele; Güneydoğu Anadolu Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı (GATOD) Mete Akcan, Gaziantep Şehitkamil Turizm Bölge Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Selahattin Kınacı, Gaziantep Kızılay Bölge Kan Merkezi Uzm. Feridun Gök ve Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Misafir Öğr. Gör. Ercan İnce panelist olarak katıldı.
Doç. Dr. İbrahim Giritlioğlu, turizm sektörünün ülkemizin son derece önem verdiği ve dış ticaret açığını kapatmada önemli derecede rolü olan bir sektör olduğunu belirtti. Giritlioğlu, “Özellikle krizi yaşadığımız bir döneme gelen bu sektörümüz büyük bir ihtimal krizin avantajlarını elde ederek güçlü bir şekilde çıkacağına inanıyoruz. Bakanlığımızın 9 maddelik bir teşvik paketi vardı ki bu toparlanma eğilimine girdiğini görüyoruz. Aynı zamanda istihdama yönelik açıklanan teşvik paketinin de son derce ciddi sonuçlar ve katkılar doğuracağını söyleyebilirim” dedi.
Turizmin ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da çeşitlenerek büyüdüğünü, sağlık turizminin de son zamanlarda ülkemizin gündemine giren bir turizm çeşidi olduğunu ifade eden GATOD Başkanı Mete Akcan şunları söyledi: “Dünyada yaklaşık 3 buçuk milyar dolarlık bir hacme ulaşmaktadır. Bu ulaşan hacimle beraber Türkiye de bundan pay almak için gerekli girişimleri teşvik etmeye başlamıştır. Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin deniz, kum güneş üçgeninden çıkarmak isteyerek, ülkeyi sağlık turizminde cazibe merkezi haline getirmek için çalışmalar yapılmaktadır. 2023 kapsamında termal turizmde dört bölge oluşturulmuştur ve böylelikle turizm yatırımcılarına gerekli arsa tahsisleri ve talepler toplanmaktadır.”
Sağlık turizminin geçmişimizde, geleneğimizde var olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Selahattin Kınacı, “Kaplıca, bahar mevsimi gelince kaplıca ihtiyacı vardı. Şu anda bunu kurumsal ve daha bilimsel yapma yönünde mesafe kat etmiş durumdayız. Normal turist ile sağlık turisti arasında çok fark var. Sağlık turisti normal turistten sekiz kat daha fazla bize gelir getiriyor. Gün sayısı olarak da normal turist çok az sayıdayken sağlık turisti ortalama 18 gün ülkemizde kalıyor” diye konuştu.
Uzm. Feridun Gök de Türk Kızılay’ı tarafından kan tedarikinin nasıl yapıldığını, kan bağışı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Gök, “Bu organizasyonda Tük Kızılay Kan Hizmetleri Gaziantep Bölge Kan Merkezi olarak sosyal sorumluluk kapsamında bu organizasyona bizi ekleyerek kan bağışı yapmamız konusunda Meslek Yüksekokulu Müdürü Atınç Bey nezdinde tüm idari kadrolara, hocalara ve öğrencilere teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye’de ve dünyada turizm hareketliliği ve sağlık turizmi verilerini katılımcılarla paylaşan Öğr. Gör. Ercan İnce “2013 yılında termal turizm yatak kapasitesine baktığımız zaman 42 bin, 2016 yılında 75 bin olarak görüyoruz. Termal turizm sayısı 2013 yılında 500 binken 2016 yılında 975 bin sayısına ulaştı. Medikal turizm sayısı 2013 380 bin 500 iken şu an ulaştığı rakam 520 bin. Sağlık turizmi geliri 2.75 milyar dolar iken 5.85 milyar dolar olarak kendisini göstermekte. Sağlık turizm onuncu kalkınma planı ve Kalkınma Bakanlığınca 2023 hedefleri içerisinde yaklaşık 2 milyon kişi 100 bin yatak aynı zamanda 8.6-8.7 milyar dolarlarla ifade edilen ciddi anlamda bir beklentileri var” diyerek, Türkiye adına bu beklentilerin gerçekleşmesini umut ederek ve bu anlamda çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Panelin sonunda, GAÜN Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. İbrahim Demir ve Öğr. Gör. Ali Nadir Zeyrek panelistlere teşekkür belgesi takdim etti.