Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Üzeyir Hacıbeyli adına Bakü Müzik Akademisi arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı.
Protokolün 5 yıl geçerli olacağını belirten Gaziantep Üniversitesi Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ruhi Ersoy, Türk müziğinin Türk kültürü gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin Misak-ı Milli sınırlarıyla sınırlı bir müzik olmadığını vurguladı.
Ersoy, “Gaziantep Üniversitesinin Sayın Rektörü Prof. Dr. Yavuz COŞKUN ve yönetim kadrosunun bir nevi temel felsefesinin göstergesi olan bu uluslararası işbirliği protokolü, üniversitenin hakkıyla üniversal olması, hakkıyla bir evren kent olması için kaçınılmaz bir faaliyettir. Üniversalizm ise tek yönlü, sadece Batıya bakmakla değil tüm coğrafyaya kapasiteniz ve ilgi alanınız doğrultusunda eşit şekilde bakmakla mümkündür. İşte üniversite yönetiminin bu anlayışından aldığımız destekle ilk uluslararası açılımı soydaş bir ülkeyle başlatarak işe başlıyoruz” diye konuştu.
Ersoy, “31 Ocak -5 Şubat 2009 tarihleri arasında Müdür yardımcılarımız sanatçı-öğretim görevlilerinden Savaş Ekici, Hakan Tatyüz ve Temel bilimler Bölüm Başkanı Sanatçı-Öğretim Görevlisi Gültekin Şener yine okulumuz misafir Öğretim Üyesi Azerbaycan uyruklu Doç. Dr. Ilgar İmam Verdiyev rehberliğinde Bakü de ilgili temaslarda bulunmuş ve protokol metni imzalanmıştır” şeklinde konuştu.
“Türkiye’deki üç Türk Musıkisi Devlet Konservatuarından birisiyiz” diyen Yrd. Doç. Dr. Ersoy, “Türk kültürü ekolojisine, Türk müzik ekolojisine baktığımız zaman Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar, hatta bugün Balkanlar’dan Avrupa’ya giden Türk kültürünün sahasında, Türk Müzik kültürü de yayılmaktadır. Bu çerçevede ortak dil ve ortak kültür bağından hareketle Bakü Üniversitesi Üzeyir Hacıbeyli adına Bakü Müzik Akademisi ile yaptığımız bu protokol karşılıklı kültürel alışverişten, karşılıklı öğrenci mübadelelerine kadar akademik anlamda yapılacak faaliyetlerin bulunduğu maddelerden oluşmaktadır” ifadesinde bulundu.
Akademik işbirliği protokolünü, Türk Dünyası Erasmusu’na doğru bir açılım olarak nitelendiren Ersoy, “Bu işbirliği protokolü her iki kurum arasında kültür ve sanat alışverişine olanak sağlamak, müşterek kültürleri hakkında bilgi edinmek ve her iki ülkenin milli musikisinin aynı kökten gelmesinden dolayı konservatuarlarda aynı alanda eğitim vermesi sebebiyle birbirlerine akademik çalışmalarda yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış ve taraflarca imzalanmıştır. Her iki üniversite de iş birliği protokolünde kendilerine düşen görevleri yerine getirmeye çalışacaklardır” şeklinde konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi geleneğiyle, köküyle, bağlı olduğu değerleriyle çağdaşlaşmayı ve batılılaşmayı sentezlemiş bir yerde olduğunu söyleyen Ersoy, Azerbaycan ve Bakü’nün Türk kültürü açısından Orta Asya’ya açılan en yakın kapılardan birisi olduğunu kaydetti. Geldiğimiz yerlerle bulunduğumuz yer arasındaki değeri insanlığın ortak hizmetine sunacak evrensel değerlerle harmanlayan bir anlayışla hizmet edildiğini belirten Ersoy, “Bizim soydaşlarımız bize ait değerlerin vatandaş ve halk olarak aynı kökten geldiğimiz insanların terennümlerini bilimsel olarak da bir arada yapabilmeliyiz” ifadesinde bulundu.
Ersoy, “Türkiye’nin aslında genel vazifesi bu galiba. En basit sosyal bilgiler dersinde de Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan köprü denilen Türk kültürü Orta Asya’dan bozkır kültüründen yarı yerleşik esnek devlet anlayışından Anadolu’ya doğru yürürken kendi birikimleriyle buralara kadar gelmiştir. Buradan da oluşturduğu birikimle modern Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Biz yönünü doğuya bakarken batıya koşanlar gibi ya da batıya bakıp yerinde sayanlar gibi olmak istemiyoruz” diye konuştu.
Yapılan bu protokolün aynısının önümüzdeki günlerde de Avrupa Müzik Okulları ile yapmayı düşündüklerini müjdeleyen Ersoy, “Bu bir yönüyle kalmayacak olan bir çalışmadır. Üniversitemizin, şehrimizin ve okulumuzun hak ettiği şekilde temsil edilebilmesi için bu tür temaslarımız önümüzdeki günlerde de bilimsel, sosyal ve kültürel olarak Türkiye’de, Avrupa’da ses getirecek aktivitelerle devam edecektir” şeklinde konuştu.
Protokol ile birlikte Türk Dünyası oyunlarını ve müziklerini geniş kitlelere tanıtmak istediklerini ifade eden Ersoy, “İstenilen ve seçilen konularda öğretim elemanlarına karşılıklı üç aydan bir yıla eğitim, seminer, dinleti, gösteri, master ve doktora alanlarında misafir öğretim elemanı gidiş gelişini ve öğrenci değişimini sağlayıp, dergi ve her türlü basılı, görsel işitsel yayın yapmayı istiyoruz. Her iki kuruluş müşterek alanlarda karşılıklı olarak doçent, doktora ve yüksek lisans düzeyinde öğretim elemanlarına ve mezunlarına destek olup, imkân hazırlayarak akademik çalışmalar yapma imkânı bulacak. Ayrıca konferanslar, kongreler, seminerler, sempozyumlar yapılarak, arşiv ve dokümantasyon desteği sağlanacak” ifadesinde bulundu