Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Savaş, sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu, sigaranın azaltılarak değil, ancak azim ve kararlılıkla bırakılabileceğini söyledi. Savaş, yapılan deneyler sonucunda sigaranın en az eroin kadar bağımlılık yaptığını vurguladı.
“Türkiye’de insanların yarısı sigara içiyor” diyen Prof. Dr. Savaş, insan sağlığına zarar veren maddenin nikotin olmadığını belirtti. Sigaranın içerisinde 4 bin çeşit kimyasal maddeyi barındırdığını ifade eden Savaş, bu maddelerin kanser yapma etkisine sahip olduğunu kaydetti.
Savaş, “Birkaç kanser türü hariç, insan vücudunda ortaya çıkan kanserlerin en büyük sebebi sigaradır. Dünyada kanser birinci ölüm nedeni olmaya doğru gitmektedir. Dolayısıyla buna ortam hazırlayan en önemli sebep sigaradır. İnsanlar bu kadar çok sigara içmeye devam eder ve insan ömrü de uzamaya devam ederse dünyada herkes kanserden ölebilir” şeklinde konuştu.
Dünyada yaklaşık iki milyar insanın sigara içtiğini vurgulayan Savaş, bu kadar insanın sigara içme konusunda yanılmadığını, bunu kullananların sigaraya ihtiyaç duymalarına neden olan sebepler olabileceğini ifade etti. Savaş, “Sigaranın nikotin reseptörleri üzerinde ki etkisi nedeniyle ilaç gibi bir tesiri de var. Kimi insanlar sigarayı dikkati toplamak, konsantrasyonunu arttırmak amacıyla kullanmaktadır. Yani sırf dikkat toplamak için sigara kullanmak elbette ki çok yanlış. İnsanlar çoğu zaman gergin olduklarında, öfkelendiğinde ya da neşeli ortamlarda kullanmayı tercih ederler. Hatta spor yapmak insan sağlığı açısından çok önemlidir ama bazen spor yaptıktan sonra bile sigara içmek isteyenler olabiliyor” diye konuştu.
Sigarayı bırakma döneminde karşılaşılan bazı sorunların sigarayı bırakmanın yanında çok küçük kalacağını belirten Savaş, “İnsanlar sigarayı kendi kendilerine bırakabilirler. Ama bunun ilk bir haftası sıkıntılı geçer. İlk 2 – 3 günde sanki freni boşalmış bir kamyon gibi davranırsınız. Öfkenizi kontrol etmeniz güçleşir ve aksi, huysuz bir yapıya bürünebilirsiniz. Dolayısıyla yoksunluk döneminin tedavisi çok önemlidir. Sigarayı bırakmaya tahammül edildiği ilk günlerde ilaca çok ihtiyaç var. İşte bu noktada profesyonellere gerek duyulabilir. Sigarayı bırakmanın profesyoneli psikiyatri hekimleridir. Çünkü sigara bağımlılık yapar ve bağımlılığı tedavi eden psikiyatrdır” ifadesinde bulundu.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda sigara, alkol, madde kullanım bozuklukları için bağımlılık polikliniği olduğunu vurgulayan Savaş, “Biz Psikiyatri Anabilim Dalı olarak sigara, alkol ve madde bağımlıları üzerine çalışıyoruz. Tedavi olmak isteyenler için her hafta pazartesi günleri saat 08.00 – 12.00 saatleri arasında bağımlılık polikliniğimiz hizmet vermektedir. Biz onlara sigarayı bırakırken öncelikle kararlı olmaları gerektiğini ve onlara neler yapabilecekleri konusunda bilgiler veriyoruz. Tedavi, takip, teşvik, ilaçların kullanımı hususunda yardımcı oluyoruz” diye konuştu.
Sigarayı bırakmanın kolay olmadığını söyleyen Savaş, “Bağımlı olan kişilere sigarayı bırakmak çok kolaymış gibi davranmayın. Bu gibi davranışlar o insanların halinden hiç anlamamak anlamına geliyor. Bu gerçekten uzun ve zor bir süreçtir. ‘Sağlığına zararlı olduğunu görmüyor musun? İstersen bırakırsın’ gibi kelimeler kullanmayın. Böyle şeyler onların üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Belki zıtlık olacak ama bu gibi olumsuz etkilerin kimi zaman onları gerçekten zararlı olduğu konusunda ikna etmeyi sağladığı da görülmüştür” şeklinde konuştu.