TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları’nın (TEYDEB) yürüttüğü 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı çerçevesinde Gaziantep Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 10 üniversiteye 10’ar milyon TL hibe desteği sağlayan protokol imzalandı. İmza töreninde konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, “Eğer, akademinin bilgisini ürünün içine gömemezseniz dünyanın gerisinde kalırsınız. GAÜN olarak bu misyonumuzu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) teknoloji transfer ofislerinin desteklenmesi kararı çerçevesinde, uygulamaya koyulan 1513 – Teknoloji Transfer Ofisleri Destek Programı ile üniversite ve sanayicilere hizmet verilmesi için kurulan teknoloji transfer ofislerinin geri ödemesiz (hibe) destekli projelerinin değerlendirmesini sağlayan TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonu’ndaki imza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanısıra, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, üniversite rektörleri ve akademisyenler katıldı.
ÜNİVERSİTELERİN MİSYONU YALNIZ EĞİTİM DEĞİL
Törende konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, destek almaya hak kazanan üniversiteleri kutlarken, “Kazandığınız ödül ekonomik açıdan çok büyük değil. Ama, prestij açısından çok önemli” dedi. Ülkelerin kalkınmasında üniversitelerin rolünün tartışılamayacağına işaret eden Bakan Işık, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bilginin üretilmesi, işlenmesi, ekonomik ve sosyal faydaya dönüşmesi üniversitelerin en temel görevlerinden biridir. Üniversitelerimiz bir yanda eğitim görevini yerine getirecek, Ar-Ge görevini ihmal etmeyecek, sosyal sorumluluklarını da unutmayacak. Çok şükür son yıllarda bu noktadaki farkındalık ciddi ölçüde arttı. Artık üniversitelerimiz sadece eğitim misyonunu yerine getirmekle kalmıyorlar, Ar-Ge ve inovasyon misyonlarını yerine getirmek için büyük gayret gösteriyorlar. Türkiye’nin en önemli ihtiyacı olan bilginin ticarileşmesi noktasında üniversitelerimiz daha fazla inisiyatif alıyorlar, olması gereken bu. Artık ülkenin kalkınmasında herkes, üniversitede, sanayide, kamuda proaktif rol almak durumunda. Üniversite kendi evreninde hapsolup kalmamalı, ‘Bizim evrenimizden başka evrenler de var, biz buna ulaşmalıyız’ demeli ki diyor. Sanayi, ‘Ben sürekli yalnız başıma yürüyorum, kimse destek olmuyor’ psikolojisinden kurtulmalı ki bunu da büyük oranda başardık. Kamu da ‘Siz çalıştıkça yanınızda, arkanızda devleti göreceksiniz’ iradesini sağlam şekilde ortaya koyuyor.”
ÜNİVERSİTELER REKABETE HAZIR OLMALI
İmza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise, üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarında birbirleriyle kıyasıya bir rekabet içinde olduklarını belirterek, “Artık üniversitelerimiz bu rekabete hazır olmak zorundalar. İşte burada TTO’ların önemi daha da belirginleşiyor. Üniversitelerin rekabetindeki bu farkındalığı ise Teknoloji Transfer Ofislerinin başarısı gösterecek. Biz TÜBİTAK olarak üniversitelere verdiğimiz desteği TTO’lar aracılığı ile sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
REKTÖR COŞKUN İMZALADI
Başvuruda bulunan 36 üniversite arasında destek almayı başaran Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, GAÜN’ün bilimsel gelişmeleri yakından takip ederek çalışmalarının sonucunu sanayiciyle değerlendiren bir üniversite olduğunu vurguladı. Üniversitelerin kalkınmadaki önemine işaret eden Prof. Dr. Coşkun şu değerlendirmeyi yaptı “Eğer akademinin bilgisini ürünün içine gömemezseniz, dünyanın gerisinde kalırsınız. Biz üniversite bazında bunları yapmaya çalışıyoruz. Gaziantep Üniversitesi olarak kabuğumuzu kırdık, sanayiciyle kol kolayız. Teknoloji Transfer Ofisimiz aralıksız çalışıyor. Sağlanan bu destekle araştırma-geliştirme çalışmalarımız daha da artacak. Bundan da sanayicimiz en iyi şekilde yararlanacak.” İmza törenine Gaziantep Üniversitesi adına GAÜN Rektörü ve TargeT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun, TargeT yöneticileri Prof. Dr. Mustafa Bayram, Doç. Dr. Vural Özdemir, TargeT Genel Müdürü Ekrem Tekin ve Samet Kürşat Başol’dan oluşan heyet katıldı. GAÜN ekibi, imza töreninin ardından Ankara’da çeşitli temaslarda bulunup, Ar-Ge ve Yenilik Desteklerini içeren konferans ve seminerlere katıldı. Toplam 10 milyon TL hibe destek imkânından GAÜN ile birlikte, Anadolu Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Uludağ Üniversitesi yararlanacak.