Gaziantep Üniversitesi ve Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı işbirliği ile “Dünya Gönüllüler Günü” kapsamında, Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezi’nde “Teşekkür ve Plaket Töreni” düzenlendi.
Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, eğitimin onanmaz yaralarımızdan bir tanesi olduğunu söyledi. Coşkun, “Atatürk’ün gerçekleştirdiği devasa devrimlerden sonra neredeyse dört nesil yaratmışız ama yarattığımız bu dört nesil içerisinde eğitim sorununu çözememişiz” diyerek, eğitimin ülkemizin en önemli sorurunu olduğunu söyledi.
1989 Yılında tüm dünya liderlerinin katılımıyla, “Dünya Çocuk Zirvesi”nin Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında toplandığını ve Türkiye’den Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın bu zirveye katıldığını söyleyen Coşkun, “Zirvede, birinci madde olarak yaşama hakkı en temel hak ve ikincisi madde olarak da eğitim hakkı imzalandı. Ülkemiz ekonomik açıdan ne kadar ileriye giderse gitsin, milli gelir kişi başına ne kadar artarsa artsın, ne kadar fabrikalarımız çoğalırsa çoğalsın, eğitim olmadan asla gelişmemiz mümkün değildir. Eğitime dayalı olmadan yapılan ekonomik gelişme çok sağlıklı olmayacağı, çok ileriye gidemeyeceği gibi bir gelişme örneği de değildir. Bir yıl fazla okumuş bir annenin bile toplumsal sermayeye katkısı yüzde 11 oranından fazladır. Çalışmayan anne de eve, çocuğuna dair bir şeyler üretiyor. Yatırımlar yapıyor, geliştiriyor, büyütüyor. Eğitim önümüzdeki yıllarda da bizim ciddi bir sorunumuz. Bu Türkiye ölçeğinde de, Gaziantep ölçeğinde de böyledir” diye konuştu.
Coşkun, “Bir eğitim kurumu olarak, her alanda öncü bir kurum hüviyetindeki Üniversitemizde bu tür sorunları görmezlikten gelemeyiz. Eğitim sorununa Üniversitemiz olarak mutlaka öncülük yapmak, ev sahibi olmak, çeşitli platformlar oluşturarak en azından Gaziantep ölçeğinde bütün sorunlara çare aramak gibi bir görevimiz olduğunun bilincindeyim. Göreve geldiğimiz günden itibaren yaptığımız ilk işlerden birisi Eğitim Fakültesi’nin bu konudaki çabalarının, gayretlerinin önünü açmak oldu. Fiziksel olarak Eğitim Fakültesi’nin alt yapısını geliştirirken, öncelikli olarak yeni Eğitim Fakültesi’nin inşasına yakında başlanacaktır. Diğer taraftan da yeni programlar açılması konusunda tüm desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Eğitim Fakültesi’ndeki arkadaşlarımızla birlikte çok güzel şeyler yapabiliriz. Tübitak’tan alınan projeler ve Üniversitemizin şemsiyesi altında 26-27 Aralık tarihlerinde yapılacak çalıştayda, Gaziantep’in eğitim sorunuyla ilgili olarak tüm ilgilileri bir şemsiye altında toplayacak, iki günlük bir çalıştay olacak. Özellikle çalıştayı Gaziantep’in kurtuluş haftasına denk getiren bir tarihte yapacağız. Buradan Gaziantep’in eğitim açısından kurtuluşuna bir atıfta bulunmak istedik. Bu çalıştay, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanının başkanlığında, kadrosuyla yerel dinamikleri harekete geçirerek, bir şemsiye altında toplayarak, Gaziantep’in eğitim sorununa çare arayarak, sorunun bütün bileşenlerini açığa çıkartarak, bunların çözümü noktasında gereken bütün dinamikleri harekete geçireceğiz. Gaziantep Üniversitesi olarak bir fil dişi kulede, kendi tel örgüleri arasında yaşayan bir organizma değiliz. Biz Gazianteple, bölgeyle, ülkeyle bütünleşerek, her alanda etkileşim içerisinde olan bilim ve etiğin kurumsallaştığı bir üniversite olarak bütün bu sorunlarda öncülük yapacağız” şeklinde konuştu.
Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tokay Gedikoğlu, eğitimin günümüzde, gelişmiş müreffeh bir toplum olma işlevlerinde son derece önemli olan bir araç olduğunu söyledi. Gedikoğlu, “Eğitim kuşkusuz uzun vadede ürün vermektedir. Bir ülkenin sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişmesini sağlayacak olan insanların yetişmesine en büyük katkıyı sağlayan bir araç olarak bugün tüm dünya ülkelerinin gündeminde yerini almaktadır. Eğitim bireyleri sadece yaşama hazırlamakla kalmıyor, yaşam boyu süren bir süreç olarak kabul edilmektedir. Bu çağdaş anlayış çocukların ve gençlerin eğitiminin yanı sıra yetişkinlerin de eğitimini gündeme getirmektedir” dedi.
Gedikoğlu, “Avrupa Birliğine uyum sürecinin gündeme getirdiği gelişmeler toplumun çocuk, genç, yetişkin her kesiminin eğitim-öğretim gereksinimlerini arttırmış ve çeşitlendirmiştir. Demokrasi, insan hakları, kadın erkek eşitliği, çevre sorunları gibi konuları daha iyi algılayıp, özümsememiz ve pratiğini yapmamız gerektiğini ortaya koymuştur” ifadesinde bulundu.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Gaziantep Eğitim Parkı Yöneticisi Ümran Bölükbaşı, açılış konuşmasında şunları söyledi: “Cumhuriyet’in temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, din dil farkı gözetmeyen bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu erdemlere sahip bir birey yetiştirmek için çocuklukta atılan temeller büyük önem taşıyor. Eğitim Gönüllüleri’nin hedeflerinden biri de gönüllülerle çalışmak, gönüllülük kavramının tanıtılması, benimsetilmesi, yaygınlaştırılması ve süreklilik kazandırılmasını sağlamaktır. Bu nedenle Eğitim Gönüllüleri, tüm faaliyetlerinde, gönüllü çalışanlarından destek almayı ilke edindik” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının sonrasında, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğr. Gör. Sezgin Bademli’nin yönetiminde Üniversitemiz Konservatuar öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Gaziantep Eğitim Parkı’nın kuruluşundan bu yana eğitim gönüllüsü olan Merter Tuğşan Yaraş, Mehmet Kılıç, Ejder Köse ve Özgür Sütçü’ye plaketlerini Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun verirken, üç yıldan bu yana aktif destekte bulunan Gökçen Türker, Mehmet Telli, Sertaç Erbilici, Hakan Bucak ve Sedat Çiçek’e Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan tarafından plaket takdim edildi.
Üç yıldır aktif gönüllülere, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tokay Gedikoğlu tarafından plaket takdim edilirken, bir yıldır eğitim gönüllüsü olarak çalışanlara Nizip Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yaşar Büyükoğlu ve Necile Özkarslı tarafından gönüllü kimlik kartları verildi.