Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türkçe Topluluğu tarafından, Atatürk Kültür Merkezinde Şair-Yazar Sinan Yağmur tarafından ‘Aşkın Gözyaşları’ konulu söyleşi düzenlendi.
Söyleşiye; GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Gür, Prof. Dr. Türkay Dereli, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, GAÜN Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Celkan, akademik, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan GAÜN Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Celkan, “Hayat bir bütündür. Bu bütünlük içerisinde normal nitelikteki eğitim – öğretim faaliyetleri kadar, informal nitelikteki eğitim etkinliklerinin de bireyin gelişmesi üzerinde yapıcı, öğretici tesirleri vardır. Yalnızca kalem adamı olmayalım. Etrafımızı kuşatan bütün sosyal aktiviteler, etkinlikler hakkında bilgi sahibi olalım” şeklinde konuştu.
Söyleşiye Mevlana’nın ‘Aşkın tadı beklemekte yatar’ sözüyle başlayan Şair-Yazar Sinan Yağmur, aşkın bir yanının beklemesini bilmek olduğunu, beklemesini bilirken olgunlaşmasını da öğrendiğimizi belirterek, aşkın diğer yanının beklemeyi tamamlayan güzellik yanı ise vaktinde gelmesini bilmek olduğunu söyledi.
Yağmur, “Şemsi beklemek için, şems ile nikâhlanmak için dünyadan, hırstan, benlikten, ötekileşmekten, yezitlikten boşanmak, uzaklaşmak gerekir. Şems ancak o gönüllere gelir. Bir gönüle gelmek kolay değildir” diye konuştu.
Günümüz insanının en büyük probleminin aşksızlık olduğunu vurgulayan Yağmur, “Aşk yolculuğunda değiliz. Mana, huzur ve birbirimize teskinlik verecek bir şeyimiz yok. Hırslarımız bizi yönetiyor. Farkında olmadan birbirimizin kuyusunu kazıyoruz. Bu nedenle çağımızın insanı yalnız. İşte bu nedenle Mevlanaları, Şemsleri doğru anlamamız ve yalnızlığımıza bir dost, bir ışık bulmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yağmur, “Günümüzde her şeyin para, paranın güç olduğu bir dönemde aşk maddeleştirildi. Aşkın kimyasını bozdular. Ama karamsar değilim. Batının, emperyalizmin kirlettiği, maddeleştirdiği aşkı doğu temizleyecek. Sadece doğudan ışık gelmez aşk da gelir. Anadolu kültürü, gençlerimiz, Anadolu’nun yer altındaki manevi zenginliğini, yerin üstüne bir cevher olarak verecektir” diyerek, nice Yunuslar, Ahmet Yeseviler, Birûniler, Harezmiler, Aşık Mahsuni Şerifler, Pir Sultan Abdallar’ın bu topraklara yine geleceğini söyledi.
Söyleşinin sonunda Sinan Yağmur’a hediye takdim eden Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, “Hz. Mevlana’dan, Şemslerden yolumuz geçti. Aşktan bahsedildi. Zaman zaman, hiç olmazsa belirli anlarda bunları hissedip duyabilmek, kimi zaman sıranın dışına taşarak, kimi zaman biraz çizginin ötesine geçerek ‘yaşamak üstü yaşamak’ tabiri içerisinde gönlünüzün sesini duyun. Bugün Sinan Yağmur, böyle bir elektrik çarpmasıyla, bir dokunuşla veya biraz da şokla bunu sağladı” diye konuştu.