Öğretmen okullarının kuruluşunun 165. kuruluş yılı kapsamında Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi tarafından Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezinde “Geçmişten Günümüze Fotoğraflarla Gaziantep Eğitim Tarihi” konulu program düzenlendi.
Programa; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Rektör Vekili Prof. Dr. Türkay Dereli, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Y. Celkan, İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin ile çok sayıda öğretim elamanı, öğretmen ve yakını ile öğrenci katıldı.
Gaziantep eğitimine verdiği katkılardan ötürü emeği geçenlere teşekkür belgesi takdim töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Perihan Özen’in yaşayan bir tarih olduğunu ve kendisine bir öğrencisi olarak belge vermenin ayrı bir mutluluk olduğunu ifade ederek; Perihan Özden’in çok önemli insanlar yetiştirdiğini, çok ünlü profesörlerin kendisinin öğrencisi olduğunu, öğrencilik yıllarında ve şuanda ondan aldığı disiplini uygulamaya çalıştığını ifade etti.
Rektör Vekili Prof. Dr. Türkay Dereli: “Hayatımızın çeşitli dönemlerinde öğrenci ya da öğretmen olabiliyoruz ama en çok da öğretmenlerimize gösterilmesi gereken sadakat hususunda hepimizin çok dikkat göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Sizlere, yakın zamanda yapımı tamamlanmak üzere olan 1500 kişilik salonumuzda şuanda ulaşamadığımız öğretmenlerimize de ulaşarak keyifli, sadakatin, güzelliğin, eğitimin öneminin tavan yaptığı bir gün yaşatmak istiyoruz. Öğretmenlerimiz senenin bir ya da iki gününde değil, 365 gün hatırlanması gereken kişilerdir” diyerek, programın formatının oldukça etkili olduğunu ve fotoğrafların kronolojik sırayla ‘Geçmişten Günümüze Fotoğraflarla Gaziantep Eğitim Tarihi’ni çok güzel anlattığını ifade etti.
16 Mart’ın öğretmen okullarının kuruluşunun 165. yıl dönümü olduğunu söyleyen GAÜN Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Y. Celkan, 1848 yılında İstanbul Fatih semtinde açılan ve Ahmet Cevdet Paşanın müdürlüğünü yaptığı öğretmen okullarının bu yıl 165. yıl dönümünü kutladığımızı söyledi.
Prof. Dr. Celkan, “Kurulduğu ilk günden bu yana öğretmen yetiştiren kurumların bir serüveni söz konusudur. 1980 Yılına kadar öğretmen okullarında 16 mart günü kutlanmaktaydı ancak bu tarihten sonra verilen isabetli bir kararla 24 Kasım tarihleri öğretmenler günü olarak kutlanmaya başlandı” diyerek, programa katılanlara ve programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Programın açılışında konuşan Doç. Dr Erdal Bay, günümüzde öğretmenlik mesleğinin geçmişe göre imaj ve statü kaybına uğradığını mesleğin, günde birkaç saat ders veren ve geri kalan zamanda yan gelip yatan insanların mesleği olarak algılanmakta olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Bay, “Öğretmenlik mesleği derste başlayıp derste biten bir süreç değil, tam aksine dersten sonra başlayıp diğer derse kadar devam eden bir süreçtir. Öğretmen, yastığa kafasını koyduğunda, hatta emekli olsa bile öğrencilerim için, yeni nesil için ne yapabilirimi düşünen insandır. Ama gel görelim ki, bu önemli görev ve fonksiyonlarına rağmen en çok vefasızlığa uğranılan da bir meslektir” diye konuştu.
Gaziantepli Bilge Kazaz tarafından hazırlanan ve editörlüğünü Doç. Dr. Erdal Bay’ın yaptığı ve Gaziantep Üniversitesi tarafından basımı yapılan “Gaziantep Eğitim Tarihini Konuşturan Fotoğraflar” isimli kitapta fotoğrafı olan öğretmenlere yönelik olarak hazırlanan program kapsamında, bu kitapta fotoğrafı olan ebediyete intikal etmiş olan öğretmenlerin yakınları ile halen hayatta olan ve Gaziantep eğitimine katkı sağlamış olan öğretmenlere “Teşekkür Belgesi”, kitaptaki fotoğrafları ve kitap takdim edildi.
Gaziantep Eğitim Tarihini konuşturan Fotoğraflar (1920’lerden 1970’lere) adlı çalışmayı hazırlayan Bilge Kazaz’a Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Celkan tarafından teşekkür belgesi takdim edilmesinden sonra program Atatürk Kültür Merkezi Fuaye Alanında verilen kokteyle sona erdi.