Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu tarafından Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonunda, Eğitim Danışmanı Bahar Deniz Türkaslan tarafından “Fulbright Bursları ve ABD’de Eğitim” konulu toplantı gerçekleştirildi.
Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu’nun 1949 yılında Türkiye ve ABD arasında imzalanan ikili anlaşma ile kurulduğunu söyleyen Türkaslan, kültür ve eğitim değişimleri ile Türkiye ve ABD arasında karşılıklı anlayışa katkıda bulunmaya amaçladığını belirtti. Türkaslan, komisyonun faaliyetlerine başladığı yıldan bu yana 4 binden fazla Türk ve Amerikalı öğrenci, akademisyen ve profesyonele burs imkânı sağlandığını söyledi.
Yüksek lisans ve doktora burslarının tıp ve klinik alanlar dışında her alan için verilip üniversite üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri ile mezunların başvuruda bulunabileceğini söyleyen Türkaslan, doktora tezi araştırma bursuna ise Türkiye’de bir doktora programına kayıtlı ve ders aşaması bitmek üzere olan öğrencilerin başvurabileceğini belirtti. Türkaslan, yüksek lisans ve doktora bursları için komisyonun iki yıl süreyle maddi destek verdiğini, doktora tezi araştırma bursu süresinin ise bir akademik yıl olduğunu ifade etti.
Doktora sonrası araştırma bursu hakkında bilgi veren Türkaslan, bu bursun bir proje kapsamında Amerikan üniversitelerinde alanları ile ilgi araştırma yapmak isteyen akademisyenlere yönelik altı aylık bir araştırma bursu olduğunu kaydetti.
Türkaslan, “Başvuruda bulunan adayların, doktora derecelerini en az üç yıl önce almış olmaları, Amerikan üniversitelerinde bilimsel araştırma yapmaya ve diğer eğitim ve kültür faaliyetlerine katılmaya yetecek derecede İngilizce bilmeleri, doktora sonrası bir projeye başlamış ve projenin Türkiye’de yapılabilir kısmını tamamlamış olmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Türkaslan, “Yabancı Dil Öğretim Asistanlığı bursuna İngilizce Öğretmenliği bölümlerinde okuyan veya Amerikan Kültürü ve Edebiyatı veya İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümleri’nde okuyup pedegojik formasyon dersleri almış olanlar veya üniversitelerde veya Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda İngilizce öğretmenliği yapmakta olanlar başvurabilir” diyerek, bir akademik yıl süren bu program için 21- 29 yaş sınırlaması olduğunu ve başvuru aşamasında TOEFL sınavının alınmış olması gerektiğini söyledi.
Meslek yüksekokulu öğrenim bursuna orta derecede İngilizce bilgisi olan ve halen bir meslek yüksekokuluna kayıtlı olan hazırlık, birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinin başvuru yapabileceklerini söyleyen Türkaslan, işletme yönetimi, turizm ve otel işletmeciliği, medya, bilgi teknolojisi, uygulamalı mühendislik, okul öncesi eğitim ve ziraat alanında okuyan öğrencilerden başvuru kabul edildiğini belirtti.