Gaziantep Üniversitesi 2012 – 2013 Akademik Yılı, Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Açılış Töreni” ile başladı.
Açılış törenine; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, GAÜN Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Türkay Dereli, Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, Prof. Dr. Ali Gür’ün yanı sıra çok sayıda akademik, idari personel ve öğrenci katıldı.
Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından verilen konser ve Gaziantep Üniversitesini tanıtan sinevizyon gösterilerinin sonrasında Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından açılış konuşması yapıldı.
“Gaziantep Üniversitesi olarak özellikle Üniversite-toplum bütünleşmesi, Üniversite-sanayi işbirliği gibi çok yönlü çalışmalara önem veriyoruz” diyen Prof. Dr. Coşkun, “Üniversitelerin yerel, ulusal ve uluslararası işlevleri olduğu bilinen bir gerçektir. Yerelin ihtiyaçlarını karşılayan, bulunduğu kentin problemlerine çözüm üreten üniversiteler, ulusal bilim politikaları çerçevesinde devletin kalkınma hamlelerine bilimsel olarak katkı sunmakla mükelleftir. Bunun yanı sıra ürettiği bilimsel bilgi ile uluslararası eğitim ve bilim camiasında saygın, yetkin ve etkili bir kurum olmayı hedef olarak benimsemelidirler” diyerek, Gaziantep Üniversitesinin bu üç alana uygun bir yapılanma içerisinde olduğunu ve bu yolda önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.
“Gaziantep Üniversitesi, yenilikçi ve girişimci bir üniversitedir” diyen Prof. Dr. Coşkun, “Özellikle bu yıl başlattığımız Mühendislik Fakültesi öğrencileri için İntörn mühendislik, yani uygulamalı mühendislik eğitimi uygulaması mühendislik eğitimi için devrim niteliğinde bir uygulamadır. Mühendislik Fakültesi’nde okuyan öğrencilerimiz, eğitimlerinin son yarıyılını Gaziantep Üniversitesi tarafından akredite edilmiş kurum ve kuruluşlarda geçireceklerdir. İntörn uygulaması ile yedinci dönem sonunda tüm teorik derslerini bitiren Mühendislik Fakültesi öğrencilerimiz, son (sekizinci) sömestrlerini, hiçbir ders almadan, akredite olmuş firmalarda ve sanayi kuruluşlarında saat 08.00–17.00 arasında bizatihi çalışarak geçirecekler. Bu bağlamda öğrencilerimiz hayata daha iyi hazırlanmış, daha fazla deneyim kazanmış olacak ve iş bulma konusunda da avantajlı konuma gelecekler, ayrıca bu uygulama üniversite ile sanayi arasındaki ilişkilerin gelişmesine ciddi katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Coşkun, “Şeffaf, hesap verebilir, yenilikçi, girişimci, katma değer üreten, kentle bütünleşen, topluma sosyal ve kültürel alanda hizmet eden, yerel yönetimlerle ortak çalışmalar yürüten, sanayi kuruluşlarına AR-GE çalışmalarıyla destek veren bir üniversite bilim çağının temel gereksinimlerinden biridir. Gaziantep Üniversitesi, son dört yıl içerisinde birçok alanda 3 kat büyüyerek 15 fakülte, 4 enstitü, 5 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 19 araştırma ve uygulama merkezi, 1300’ün üzerinde akademik personeli, yaklaşık 30.000 öğrencisi ile bu amaca yönelik olarak büyük ve güçlü bir üniversite, bölgenin ve ülkenin temel dinamiklerinden biri olduğunu göstermektedir. Bugün bin civarında uluslararası öğrenci vardır ve Türkiye’nin en önde gelen üniversitelerinden biridir” diyerek, Üniversitemizin öğretim üyesi başına düşen uluslararası yayın sıralamasında 4. ve 7. sıralarda yer aldığını ifade etti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik insanlığın farklı değişik evrelerden geçerek bu günlere geldiğini söyledi.
Çelik, “Tarım toplumunda insanlar kas gücüyle, beden gücüyle geçimlerini sağlıyorlardı. Bedeni güçlerini hayvanların güçleriyle birleştirerek üretim yapıp hayatlarını sürdürüyorlardı. İnsanlığı üç ‘k’ dönemi diye tanımlarsak birinci dönem tarım toplumu ve bu dönem birinci ‘k’ dönemidir. İkinci dönem insanoğlunun kendi gücünü mekanik güçle bütünleştirmesiyle oluşan bir dönemdir. Fabrikasyona geçilen, ikinci sanayi devrimiyle birlikte geçilen bir dönemdir, fabrikasyon mallar artmıştır, üretim artmıştır, sermaye önem kazanmıştır. Kasalar parayla dolmuştur. Bu ikinci döneme de ikinci ‘k’ dönemi, kasa dönemi diyoruz. İnsanlık şu anda üçüncü evrededir. Bilgi toplumu dediğimiz bir dönemde yaşıyoruz. İnsanlık bugün bu üçüncü evrede üçüncü ‘k’ olan kafa dönemini yaşıyor” diyerek, bilimin, kas gücünün, sermaye gücünün, para gücünün önüne geçtiğini söyledi.
Açılış konuşmalarının sonrasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından “Türkiye’nin Enerji Vizyonu” konulu ilk ders verildi.
Bakan Yıldız, “Dünya enerji tarihinde odunla başlayan, kömürle devam eden, petrolle ve doğal gazla şu günlere geldiğimiz ortamda hidrojen enerjisine doğru gidiyoruz. 1730’lardan bu yana olan bu serüvenin bir sonrakinin yeşerebilmesi için bir öncekinin pahalanması gerektiğini tarih bize öğretti. Bu yüzden enerji sektörü dediğimizde para ilişkisini çok iyi kurgulamamız lazım. Enerji aynı zamanda uluslar arası siyasetten arındırılamayacak kadar da büyük işleri kapsıyor. Bu yüzden gençlerin 2023 yılı hedefleri ve Türkiye’nin idaresine konan iradede söz sahibi olacağı bir yapıya doğru gidiliyor” diye konuştu.
Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Vedat Özdemir açılış konuşmasında, bilgi çağı olarak adlandırılan çağımızda, gençlerin sosyo – kültürel, ekonomik kaygı ve ihtiyaçlarının yanı sıra bilgi edinme isteklerinin de şüphe götürmez bir gerçek olduğunu söyledi.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından, Bakan Taner Yıldız’a ilk ders sonrasında hediye takdim edildi.