Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi tarafından desteklenen, “Yeni Tip Çapraz Kamalı Haddeleme Tezgahının Tasarımı ve İmalatı” adlı projesini tamamladı.
Projeye yüksek lisans çalışması amacıyla başladıklarını ve daha sonra projenin başarılı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, projenin üçüncü aşamasında endüstriyel anlamda otomotiv sübaplarını üretebilecek makineyi yapmak ve parametreleri belirlemek amacıyla TÜBİTAK tarafından destek aldıklarını söyledi. Çalışmalarını Prof. Dr. Ömer Eyercioğlu ve Uzman Mühendis Kürşat Göv’ün yardımıyla sürdürdüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, projenin Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Sanayisi ve Türkiye sanayisine önemli katkılarda bulunacağını vurguladı.
Metal şekillendirme ile elde edilen ürün özelliklerinin karmaşık hale gelmesinin, metal deformasyon yöntemlerinin geliştirilmesini de beraberinde getirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, tasarlanan ürünlerin en düşük maliyette ve en iyi kalitede üretmenin, dünyanın temel hedefi olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, “Pek çok yatırımcı ve araştırma merkezi, geleneksel üretim yöntemlerini geliştirerek alternatif yöntemler bulmak için çalışmaktadır. Bu bağlamda, ‘Çapraz Kamalı Haddeleme (ÇKH)’ birçok alternatif metot içerisinde dikkat çeken yeni bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Özellikle Çin’de başlayan bu yöntem, Avrupa’da da yaygın olarak tartışılmaya ve uygulanmaya başlanmış olmasına karşın ülkemizde yeteri kadar bilinmemektedir” ifadesinde bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, “ÇKH yöntemi, dairesel iş parçalarının düz plaka ya da merdaneler üzerine monte edilmiş kamalı kalıpların arasında deforme edilerek eksenel simetrik şekil verme işlemidir. ‘Çapraz Kamalı Haddeleme’ yönteminin diğer geleneksel imalat yöntemleri ile karşılaştırıldığında üretim kapasitesi, malzeme sarfiyatı, ürün mukavemeti, çevresel etki ve ürün kalitesi gibi birçok konuda üstünlüğü bulunmaktadır” dedi.
ÇKH yönteminin, kısa sürede daha mukavemetli ve daha ucuz ürün üretebilme özelliği olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, başta Gaziantep sanayisi olmak üzere ülke sanayisinde de artan bir kabul göreceğini vurguladı. Günümüzde otomotiv sübaplarının dövme yöntemiyle üretildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, bu yöntemle otomotiv sektöründe kullanılan sübapların daha ekonomik ve daha mukavemetli bir şekilde üretileceğini belirtti.