İNSANI VE HAYATI KUŞATAN, SOLUK ALAN BİR ÜNİVERSİTE
Şeffaf ve hesap verebilir bir yönetişim ilkesine dayalı olarak Üniversite anlayışımızı; farklılıkların birlikteliğinden sinerji doğuran; aklın ve etiğin en üst düzeyde kurumsallaştığı yer olan; hakikati arama temel felsefi düsturunu merkeze oturtan; ne düşüneceğini değil düşünmeyi öğretmeyi esas alarak nitelikli insan gücünü yetiştirme görevinin yanı sıra; bilgi çağının ve bilgiye sahip olmanın güce sahip olma, muktedir olma demek olduğunun farkındalığıyla bilgiyi üretip, toplumla paylaşan; eğitim, sosyal, teknik, sanayi, kültür, estetik ve tüm alanlarda toplumun ileri gitmesinde etkin rol oynayan; steril ve yalıtılmış değil, toplumla hemhal olan; bir motor güç, bir lokomotif olan “üniversite” vizyonuna kilitleyerek yola çıktık.
Bu hedef doğrultusunda geçtiğimiz 4 yılda daha da değer kazanan Gaziantep Üniversitesi adı ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz başta olmak üzere uluslararası akademik platformlarda hak ettiği yeri almada çok ciddi mesafe kaydetmiştir.
Akademik Gelişmeler
Üniversitemizin Fakülte, Enstitü ve Yüksekokulları; Gaziantep Merkez Kampüs, Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu, Oğuzeli, Nizip, İslâhiye, Nurdağı ve Araban olmak üzere 7 yerleşkede bulunmaktadır.
Gaziantep Üniversitesinde toplam bölüm/program sayısı 118’den bu yıl itibariyle 242’yeyükselmiştir.
GAÜN Öğrenci Sayıları
2007-2008’de toplam öğrenci sayısı 11.667 iken bu sayı bugün 27.023’tür. Yüksek lisans ve doktoradaki öğrenci sayısı 2007-2008’de 396 iken, bu rakam bu gün 2118’dir. Toplam 47 ülkeden 644 yabancı uyruklu öğrencimiz vardır.
Akademik Birimler
Fakülteler
Göreve başladığımızda 5 fakültede öğrenim olan Üniversitemizde; Mühendislik Fakültesi (İngilizce), Tıp Fakültesi (İngilizce + Türkçe), Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, İslahiye İİB Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Nizip Eğitim Fakültesi, İletişim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İlahiyat Fakültesiolmak üzere toplam 14 fakültede öğrenim gerçekleştirilmektedir. Yeni kurulan ve henüz öğrenime başlanmayan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Fakülte sayımız 15’e yükselmiştir.
Enstitüler
Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Enstitülerimize ilave olarak Eğitim Bilimleri Enstitümüz yeni kurulmuştur.
Meslek Yüksekokulları
Meslek yüksekokullarının sayısı dört yılda 6’dan 9’a çıkmıştır.
Akademik Personel
Akademik personel sayımız son dört yılda, öğretim üyesi bazında 350’den 500’e toplamda ise 1054’ten 1319’a yükselmiştir.
Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanları
Yabancı uyruklu öğretim elemanlarının sayısı toplam 21’dir.
Projeler
BAP Tarafından Desteklenen Proje Sayısı 24’ten 74’e çıkmıştır. Akademisyenlere yayın, yurt içi ve yurt dışı bilimsel etkinliklere katılma, TÜBİTAK gibi kurumlara proje başvurusunda ve ayrıca projenin kabul edilmesi hâlinde önemli miktarlarda maddi ödüller verişmiştir.
Kalkınma Bakanlığı’ndan 14.000.000,00 TL bütçeli “Bilimsel-Teknolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi başlamıştır.
GAÜN Yayın Sıralaması
YÖK öğretim üyesi başına düşen uluslararası yayın sıralamasında;
2006 yılında 20.
2007 yılında 18.
2008 yılında 13.
2009 yılında 4.
2010 yılında 4.
2011 yılında 7. sıradadır.
Uluslararası İlişkiler, Erasmus ve Üniversite İşbirlikleri
Erasmus bütçesi üç katına, giden ve gelen öğrenci sayısı ise sekiz, on kat daha artmıştır.
Erasmus dışında ABD, Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Irak, İngiltere, İtalya, İran, Kanada, Polonya, Rusya Federasyonu, Suriye ve Ukrayna’da bulunan üniversitelerle de anlaşma ve işbirliği protokollerimiz bulunmaktadır.
Fizikî Gelişmeler
Son dört yılda, 2012 yılında bitecek projeler de dahil olmak üzere toplam inşa edilen kapalı alan 111.000 m²’dir.
Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP)
Hem öğrencilerimize insana dair, topluma dair bir duyarlılık aşılamak hem de toplumun her katmanına, her kesimine yönelik konuları tespit ederek, gerek Valilik, Belediyeler, Odalar, Kaymakamlıklar gibi kamu kurumlarıyla, gerekse Sivil Toplum Kuruluşlarıyla yakın işbirliği içerisinde yılda 6-7 bin öğrenciyle, her yıl ortalama 250-300 proje gerçekleştirdik.
Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi
Yatak sayısı 576’dan 940’lara çıkmıştır.
6 kişilik koğuşlardan 1 veya 2 kişilik buzdolabı, TV, tuvalet banyosu olan hasta odalarına geçilmiştir.
Karaciğer, böbrek, kalp, kemik iliği transplantasyonları yapılmaktadır.
Ameliyathane sayısı 16’dan 20’ye çıkarılmıştır.
Yoğun bakım yatak sayısı iki katına çıkmıştır.
Merkez laboratuvarı, sterilizasyon, aferez ünitesi, hücre kültür laboratuvarı gibi üniteler yenilenmiştir.
Çocuk kardiyolojisi, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi gibi cihazlar başta olmak üzere ciddi anlamda yenilenmiştir.
Hastane çevresi düzenlenmiş, hasta yakınları için Hasta Konaklama Evi inşa edilmiştir.
Halen Türkiye’de üniversite hastaneleri içerisinde döner sermaye yapısı en iyi olanlardan biriyiz, hatta en iyisiyiz. Döner sermaye katkı paylarının dört yıldır son derece düzenli bir şekilde verilmektedir. Katkı payı oranları açısından bakıldığında da Türkiye’deki üniversiteler arasında en yüksek düzeyde veren kurumuz.
Teknopark: bugün oldukça aktif, her alanda firmalarla işbirliği halinde olan Teknoparkımız da kabul edilen 7.200.000 Euro luk IPA tarafından desteklenen nano teknoloji malzeme, eletromanyetik laboratuarları içeren inşaat ve cihazların teminine yönelik proje şuan itibari ile başlamıştır.
2012-2016 PROJELERİ
ÜNİVERSİTE ANLAYIŞIMIZ VE YÖNETİME İLİŞKİN TEMEL YAKLAŞIMLAR
- GAÜN personeli olan her arkadaşımın değerli ve önemli olduğu gerçeğinden hareketle, tek tek öğretim elemanlarının fikirlerini önemseyen ve dikkate alan bir yönetim anlayışını benimsedik ve bundan sonraki yönetim felsefemiz bu ilkeler doğrultusunda devam edecek olup, aksaklıklardan ders alarak daha çok ve belirgin şekilde uygulama alanına koyacağız.
- Yüksek İstişare Kurulu: Yönetim anlayışımızın bir gereği olarak Yüksek İstişare Kurulu oluşturacağız. Bu kurul toplumun tüm kesimlerinden temsilcilerin katılımıyla oluşturulacaktır.
- Öğrenci Senatosu: Daha özgür ve güvenli ortamda çok sesli demokratik ve uzlaşma kültürünü beslemek, kendini ifade için fırsat yaratmak üzere öngördüğümüz bu sistemin bütün detayları tamamlandı.
AKADEMİK: GAÜN’DE ÖĞRETİM ÜYESİ OLMAK
- Kuracağımız “Multidisipliner Araştırma Merkezi” ile çeşitli disiplinlere mensup öğretim elemanlarının ortak bilimsel çalışmalar yapmalarına imkân tanınacak.
- “Bilimsel Yayın Ofisi” kurulacak ve öğretim elemanlarımızın yayın yapma konusunda karşılaştıkları problemler bu ofis aracılığıyla çözülecek.
- Bilimsel Araştırma Projelerine bu zaman kadar olduğu gibi geniş kaynak ayrılacak ve GAÜN’de her öğretim üyesinin araştırma projeleri desteklenmeye devam edilecek. Çeşitli devlet kurumları ve sivil kuruluşlarla işbirliği yapılarak, ortak proje geliştirme ve uygulama çalışmaları yürütülecek.
- Proje Koordinasyon Birimimiz bundan sonra da aktif bir biçimde çalışmaya ve proje üretme noktasında öğretim elemanlarına destek olmaya devam edecektir. Öğretim elemanlarının yurtiçi, yurtdışı sempozyum, kongre, konferans vb. bilimsel etkinliklere katılımı desteklenecek.
- Uluslararası hakemli dergilerde yapılan bilimsel yayınların ödüllendirilmesi için sağladığımız destek devam edecek.
- Öğretim elemanlarımızın yabancı dil öğrenmelerini ve geliştirebilmelerini sağlamak amacıyla başlattığımız British Council ve Cambridge projelerimiz devam edecek ve daha fazla sayıda öğretim elemanının bu imkânlardan istifade etmesi sağlanacak.
- İstanbul-Gaziantepve Yurtdışındaki üniversitelerle üçayaklı ortak yüksek lisans ve doktora programları başlatacağız.
- “GAÜN On Air” – Video Konferans İle Uzaktan Eğitim Dersleri – Üniversitemizde bazı derslerin uydu bağlantısı aracılığıyla, yurtdışında bulunan öğretim üyeleri tarafından verilmesi planlanmaktadır. Bu video konferans sistemi sayesinde öğrencilerin, sadece üniversite bünyesindeki değil, binlerce kilometre uzaktaki akademisyenlerin bilgi ve tecrübelerinden de faydalanabilmesi sağlanacaktır.
- Akademik ve idari personelimiz ile birlikte kentimiz çocuklarına ilişkin inşaatı başlamış olan Kreş, Anaokulu, İlköğretim, Ortaöğretim ve Liseünitelerini kapsayan projenin en kısa sürede bitirilmesi
- Cenani Konağının ikinci etabı da en kısa sürede tamamlanacak ve her türlü bilimsel, kültürel etkinlik için ikinci bir konak olacak.
6D HAYALLERİ ZORLAYAN EĞİTİM ANLAYIŞI
- Eğitim anlayışımızın genel ifadesi olarak benimsediğimiz 6D Eğitim anlayışı kapsamında “Bilim, Kültür, Tarih ve Sanat Merkezi” ile eğitimde hayallerin ötesinde bir anlayış gerçekleşmiş olacaktır.
- GAÜN Kariyer Merkezi ile öğrencilerimizin staj dâhil kariyerlerine yönelik her türlü çalışma daha da artırılacak.
- DPT tarafından projesi kabul edilen14,316,837.00 TL maliyetli “Gaziantep Üniversitesi Bilimsel – Teknolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi” projesi kısa sürede hayata geçirilecek.
KONGRELER ŞEHRİ GAZİANTEP VE GAÜN
- Bu yıl içerisinde bitirilecek olan“Kongre ve Kültür Merkezi” ile 1600 kişilik ana salonu, 300 kişilik 3 salonu, çalıştay odaları, geniş fuayeleri ve özgün sahne sistemleri bakımından Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden birini GAÜN’e kazandırmış olacağız.
- “Dünya Halk Oyunları Festivali”nin düzenlenmesi.
- Düzenlemeyi olan“Dünya Kültürleri Gaziantep’te Buluşuyor: UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Şenliği” ile Gaziantep’in ve GAÜN’ün dünyanın gündemine taşınması.
- “Kardeş Kentler”le“Kardeş Üniversite” uygulamasının başlatılması.
- “Zeugma Müzikali” ile Gaziantep’i ve GAÜN’ü dünyanın önde gelen sahnelerinde de izlenebilir bir müzikale kavuşturacağız.
- Üniversitemiz ev sahipliğinde“Uluslararası TDP Kongresi”nin ve “Uluslararası Heykel Çalıştayı”nın GAÜN ve Yesemek’te gerçekleştirilmesi.
- “Destination Gaziantep” adlı bir proje hazırlığı içerisindeyiz, bu proje kapsamında yurtdışında yetişmiş kalifiye elemanların üniversiteye gelmesinin sağlanması ve onların teşviki
- “Living Along the Border” adlı projemiz çerçevesinde Nijmegen Belediyesi (Hollanda) ile ortak kültürel çalışmaların yapılması.
- Uluslararası spor müsabakalarına ev sahipliği yapılması.
NİZİP SU SPORLARI MERKEZİ
- Nizip’te şu anda ihale süreci başlayan“Su Sporları Merkezi” Gaziantep’i ulusal ve uluslararası pek çok etkinliğin düzenlendiği bir merkez hâline getirecektir.
KAPALI SPOR KOMPLEKSİ
- Kapalı spor salonu, tırmanma şeridi, buz pateni ve bovling gibi ünitelerin bulunduğu Kapalı Spor Kompleksi önümüzdeki aylarda tamamlanacak olup, bu alanda yeni bir boyut kazandıracaktır.
KAMPÜSTE ATLI YAŞAM
- “Kampüste Bisikletli Yaşam Projesi” öğrencilerimiz ve personelimiz tarafından ilgiyle karşılandı. Şimdi “Kampüste Atlı Yaşam Projesi” ile bir başka yeniliğe daha imza atacağız.
HASTANEYLE İLGİLİ PROJELER
- Hastanemizin daha iyi ve kaliteli hizmet vermesini sağlamak amacıyla “Hastane Ek İdare Binası”nı yapacağız.
- “Dijital Sağlık Hizmetleri Projesi” Tıp Fakültesindeki klinik öğretim üyelerinin dijital ortamda topluma ulaşarak belirli bir formatta sağlıkla ilgili iletişim noktası oluşturulması ile topluma daha verimli ve hızlı hizmet sağlanması.
- Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne eklenecek olan ek bina ile kentimizi Sağlık Turizminin merkezi haline getirerek Orta Doğunun Tıp Merkezi olmak
- Hastanemize “Çocuk Ünitesi” yapacağız.
TOPLUMLA BÜTÜNLEŞME
- Bugüne kadar olduğu gibi toplumla her alanda sosyal, kültürel, eğitim, spor, sanat, estetik, endüstri ve sanayi alanlarında en üst düzeyde işbirlikleri gerçekleştirilmeye devam edilecektir.
- Üniversite sanayi işbirliği kapsamında bugüne kadar aldığımız önemli mesafeyi artık ürün alma noktasına getirerek Türkiye’ye örnek oluşturacak bir Üniversite –Sanayi işbirliği modelini hayata geçireceğiz.
ÇARŞI PROJESİ
- Akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz için kampüste yeni yaşam alanları oluşturacağız. Bu konuda en önemli projemiz GAÜN Kampüsünde bir çarşı kurmaktır.
E-KAMPÜS UYGULAMALARI
- Dijital arşiv ve e-imza uygulamalarına geçiş yapılacak.
- Dokümantasyon işlemleri tamamen dijital ortamda yürütülecek.
- Bir “Çağrı Merkezi” oluşturulacak.
- GAÜN Kampüsünde yer alan her binaya dokunmatik ekranlı bilgisayar/kiosk yerleştirilecektir.
KAMPÜSTE GÖLET
- Kampüste bir gölet oluşturacağız.
ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ
- Çocuk Üniversitesi kurma konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir.
LİSE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL VE BİLİMSEL ETKİNLİKLER
- Gaziantep’te eğitim gören lise öğrencilerinin katıldığı oldukça geniş kapsamlı sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlikler düzenlenmesi.
TABLOLAR VE İSTATİSTİKLER
1. Yıllara Göre Akademik Birimler
2007-2008 | 2008-2009 | 2009-2010 | 2010-2012 | |
Fakülte | 5 | 5 | 11 | 14+1 |
Enstitü | 3 | 3 | 3 | 3+1 |
Yüksek Okul | 4 | 3 | 5 | 5 |
TMDK | 1 | 1 | 1 | 1 |
Meslek Yüksek Okulu | 6 | 6 | 9 | 9 |
Araştırma Merkezi | 11 | 11 | 16 | 19 |
2. Yıllara Göre Gaziantep Üniversitesi’ndeki Program Sayıları:
- 2007-2008; 118 program
- 2009-2010; 190 program
- 2010-2011; 226 program
- 2011-2012; 242 program
3. Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Sayıları:
2007-2008 | 2008 -2009 | 2009-2010 | 2010 -2011 | 2011-2012 | |
ÖNLİSANS | 4623 | 5046 | 6492 | 8386 | 11374 |
LİSANS | 6648 | 7909 | 9553 | 11928 | 13531 |
LİSANSÜSTÜ | 396 | 625 | 1065 | 1726 | 2118 |
TOPLAM | 11 667 | 13 580 | 17 110 | 22 050 | 27023 |
4. Gaziantep Üniversitesi Yabancı Öğrenci Sayıları:
2008 -2009 | 2009-2010 | 2010 -2011 | 2011-2012 | |
Öğrenci Sayısı | 101 | 160 | 381 | 644 |
5. Gaziantep Üniversitesi-Fakülteler
FAKÜLTE ADI | |
1 | MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ |
2 | TIP FAKÜLTESİ |
3 | FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ |
4 | İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ |
5 | GAZİANTEP EĞİTİM FAKÜLTESİ |
6 | MİMARLIK FAKÜLTESİ |
7 | DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ |
8 | GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ |
9 | İSLAHİYE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ |
10 | SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ |
11 | NİZİP EĞİTİM FAKÜLTESİ |
12 | İLAHİYAT FAKÜLTESİ |
13 | HUKUK FAKÜLTESİ |
14 | İLETİŞİM FAKÜLTESİ |
15 | HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ |
6. Gaziantep Üniversitesi-Enstitüler
1 | SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ |
2 | FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
3 | SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
4 | EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
7. Gaziantep Üniversitesi-Yüksekokullar
1 | TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI |
2 | BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU |
3 | YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU |
4 | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU |
5 | SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU (YÖK Tarafından MEB’e gönderildi) |
8. Gaziantep Üniversitesi-Meslek Yüksekokulları
1 | GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU |
2 | SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU |
3 | NİZİP MESLEK YÜKSEKOKULU |
4 | TURİZM VE OTELCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU |
5 | OĞUZELİ MESLEK YÜKSEKOKULU |
6 | NACİ TOPÇUOĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU |
7 | ARABAN MESLEK YÜKSEKOKULU |
8 | NURDAĞI MESLEK YÜKSEKOKULU |
9 | İSLAHİYE MESLEK YÜKSEKOKULU |
9. Gaziantep Üniversitesi-Merkezler
1 | BİLGİSAYAR ARALTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ | BİLAMER |
2 | HALEP TÜRKÇE EĞİTİM MERKEZİ | Protokol Yenilenmediğinden aktif değil |
3 | YABANCI DİLLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ | YADİMER |
4 | ÇEVRE ARAŞTIRMA MERKEZİ | GÜÇAMER |
5 | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ | GÜSEM |
6 | GAZİANTEP EL SANATLARINI KORUMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ | GÜGEMER |
7 | GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ | GAPMER |
8 | AVRUPA BİRLİĞİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ | GABAM |
9 | KADIN SORUNLARINI ARŞ. VE UYG. MERKEZİ | GÜKAMER |
10 | ATATÜRK İLKELELERİ VE İNKILAP TARİHİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ | AİİTAUM |
11 | TOPLUMSAL VE EKONOMİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ | GÜTEM |
12 | TÜRKİYE SURİYE İLİŞKİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ | |
13 | SANAYİ ARAŞTIRMA MERKEZİ | GÜSAM |
14 | TÜRK DİLİ ÖĞRETİM MERKEZİ | TÜDÖM |
15 | SANAYİ TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ | |
16 | TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ MERKEZİ | TDP |
17 | TÜRKÇE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ | TÖMER |
18 | MİMARLIK VE ŞEHİRCİLİK UYGULAMA ARAŞTIRMA MERKEZİ | GÜMŞAM |
19 | GÖÇ VE SİYASET ARAŞTIRMALAR MERKEZİ |
10. Gaziantep Üniversitesi Akademik Personel Sayıları
UNVAN/YIL | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 |
Profesör | 104 | 109 | 118 | 133 | 152 |
Doçent | 73 | 70 | 80 | 99 | 109 |
Yardımcı Doçent | 193 | 208 | 209 | 255 | 249 |
Öğretim Görevlisi | 156 | 165 | 177 | 210 | 213 |
Okutman | 78 | 92 | 90 | 101 | 105 |
Araştırma Görevlisi | 432 | 436 | 442 | 467 | 470 |
Uzman | 18 | 19 | 21 | 20 | 21 |
TOPLAM | 1054 | 1099 | 1137 | 1285 | 1319 |