Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recep Yumrutaş tarafından TÜBİTAK araştırma projeleri kapsamında gerçekleştirdiği “Atık Yağlama Yağlarından Dizel Yakıtı Eldesi ve Elde Edilen Yakıtın Motor Performansı ve Eksoz Emisyonu Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması” adlı projesi tamamlandı.
Proje kapsamında atık motor yağlarından dizel ve benzin benzeri yakıt ürettiklerini söyleyen Yumrutaş, ürettikleri bu yakıtın benzin ve dizel motorlarda kullanarak motorun performans parametrelerini ve egzoz emisyon değerlerini incelediklerini belirtti.
Proje üzerinde Dicle Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Orhan Arpa ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Yumrutaş, “Son yıllarda, fosil enerji kaynaklarının sınırlı olması ve çevresel nedenlerle araştırmalar yeni enerji kaynaklarına ve mevcut enerji kaynaklarının en uygun şekilde kullanılmasına doğru yönelmiştir. Atık haline gelen plastik ve yağların geri dönüşümü hem enerji, hem de çevresel değerler bakımından önemlidir” şeklinde konuştu.
Endüstride değişik alanlarında kullanılan yağlama yağlarının yüzde 97’sinin petrolden üretildiğini ifade eden Yumrutaş, atık yağların büyük bir enerji potansiyeline sahip olduğunu, yağlama yağlarının ömrünü tamamladıktan sonra da çevreye atılarak, çevre için son derece zararlı atıklar haline dönüştüğü ifadesinde bulundu.
Yumrutaş, “Atık motor yağlarının hacimce yaklaşık olarak yüzde 80’i yakıt, yüzde 20’si ise tortu ve çökeltiden oluşmaktadır. Bu yüzde 80’lik yakıtın yaklaşık olarak yüzde 75’i dizel benzeri, yüzde 25’i ise benzin benzeri yakıt olarak elde edilmiştir. Bu yakıtlar, direk olarak benzinli ve dizel motorlarda kullanılmıştır. Geriye kalan yüzde 20’lik tortu ve çökelti ise metal, kükürt, kireç ve kullanılan kimyasal maddelerden oluşmaktadır” şeklinde konuştu.
Atık motor yağlarında kükürt miktarının fazla olduğunu ifadesinde bulunan Yumrutaş, bu miktarın dünya standartlarına indirilmesi gerektiğini söyledi. Yumrutaş, “Bazı işlemler sonucunda kükürt miktarı belli bir seviyeye düşürülmüş fakat bu değeri standart değerlerin altına indirebilmek için çalışmalar devam etmektedir” dedi.
Atık yağların hem su kaynaklarını hem de çevreyi kirlettiğini belirten Yumrutaş, aslında bu atıkların bir enerji değeri olduğunu ve bu enerjinin de uygun bir biçimde kullanılması gerektiğini ifade etti. Bu şekilde değerlendirilen atıkların hem çevresel değerler bakımından hem de ekonomik açıdan ülkemize katkı sağlayacağını ifade eden Yumrutaş, bu çalışmanın ekonomik gelir sağlayacağını söyledi.