Gaziantep Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı faaliyetlerini sürdüren Edebiyat ve Kitap Topluluğuna üye öğrenciler tarafından “Popüler Dil Tartışmaları” konulu konferans düzenlendi.
Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nureddin Demir konuşmacı olarak katıldı.
Herkesin dil hakkında söyleyecek bir fikrinin olduğunu belirten Prof. Dr. Demir, işitme engelli insanların bile dil ile ilgili düşüncelerinin olabileceğini ifade etti.
Dilin kökeni hakkında bilgi veren Prof. Dr. Demir, “Dili bilmeyen, dile ilgi duymayan insan olamaz. Dünyada birçok dil bizim dilimiz gibi değil. Dilin evrim sonucu ve dilin doğuştan geldiğine dair dilin kökeni ile ilgili tartışmalarda iki farklı görüş var. İnsan doğarken bir dil donanımıyla doğar. Bu farklı ortamlarda farklı dillere dönüşür” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Demir, “Gerçekten sağlıklı bir çocuk varsa bu çocuğun zamanla yapacağı birkaç şey vardır. Bunlardan biride konuşmadır. Çocuk işitme engelli değilse sözel olarak konuşacaktır. İşitme engelli çocuklarda ise eğer engelli olduğu erken fark edilirse bu defa onlar sözel konuşanlardan daha erken konuşmaya başlıyorlar” ifadesinde bulundu.
Dilin insana özgü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demir, “Dil seslerden oluşur. Her dilin bir sistemi vardır. O sistem sayesinde biz daha önce hiç karşılaşmadığımız insanlarla anlaşabiliyoruz. Dili bilmeyen bir insan olsak ortaya anlaşılmaz birtakım şeyler çıkar. Dil bizler için önemli bir iletişim aracıdır” diye konuşarak dilin üretken bir yapısının olduğunu kaydetti.