Gaziantep Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Toplantı Salonu’nda, Uygulamalı Takı Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Remzi Öztekin tarafından, “Takının Geçmişten Günümüze Işıltılı Yolculuğu” adlı konferans verildi.
Konferansta, günlük hayatta birbirinden farklı takılar kullandığımızı ve bu kadar iç içe olduğumuz takıların, iç dünyasını bilmediğimizi belirten Öztekin, “Doksanlı yıllardan sonra takı sektöründe büyük gelişmeler yaşandı. Amacımız, otuz bin yıl önce Anadolu’da doğmuş olan bu sanatı geliştirmek ve yıllar önce batıya kaptırmış olduğumuz bu sektörü, yeniden Anadolu’ya kazandırmaktır” diye konuştu.
Altının geçmişte insanların hayatlarına mal olduğunu ve çok zor şartlar altında çıktığını dile getireren Öztekin, “Bu sektörde usta – çırak ilişkisinin, öğretmen – öğrenci ilişkisinden çok farklı. Bu işe ilk başladığımda ustamla ilgili her şeyi biliyordum ve bunun için de daha fazla bilgiye sahip olabiliyordum. Şimdi ise öğrenciler öğretmene benim davrandığım gibi davranamıyor” ifadesinde bulundu.
İnsanların altını bulduktan sonra takıyı keşfettiklerini belirten Öztekin, ilk takıların bu dönemlerde süsleme amacı olmadan, sadece taslım amaçlı kullanıldığını söyledi. Dere yatağında bulunan ilk tek parça altının 158 kilogram olduğunu ifade eden Öztekin, ülkemizde çok fazla altın madeni bulunduğunu fakat değerlendirilemediğini dile getirdi. Altının çok önemli bir yatırım aracı olduğunu belirten Öztekin, savaş anında geçerli olan tek şeyin altın olduğunu söyledi.