“Çevre Haftası Etkinlikleri” çerçevesinde, çevre bilincinin kazandırılması amacıyla Üniversitemiz Biyoloji Bölümü ve İl Çevre Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Biyoçeşitlilik ve Küresel Isınma” konulu konferans, Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yrd. Doç. Dr Abuzer Çelenkli, konferansta küresel ısınmayla birlikte doğada canlı yaşamına karşı oluşan tehlikeleri anlattı.
İnsanoğlunun yerleşik hayata geçmesiyle beraber iklimlerde değişiklikler görüldüğünü belirten Çelenkli, “İklim değişikliği son zamanlarda görülen bir olay değildir. Dünyamız da elli yıldan bu yana soğuma hareketi gözleniyordu. Günümüzde, hızlı bir küresel ısınma yaşanıyor. Bilim adamlarına göre dünyamız oluşumundan bu yana devam eden soğuma eğilimi çağımızda da yaşanmalıydı. Yer küredeki bu ısınmayla birlikte iklimler değişiyor, canlı türleri yok oluyor ya da yeni türler ortaya çıkıyor ve dünya yok olmaya doğru hızla ilerlemektedir” şeklinde konuştu.
2 Bin yüz yılında, dünyadaki sıcaklığın 2-5 derece artacağını belirten Çelenk, “İki derecelik fark ise aslında dünyada ki canlıların büyük çoğunluğunun kaybı anlamına gelmektedir. Sanayi devriminden bu yana atmosferdeki karbondioksitin oranı giderek artmaktadır. Karbondioksit gazındaki oranın yükselmesinin nedeni ise fosil yakıtlarının kullanılması ve orman tahribatıdır. Karbondioksit oranın fazlalaşması, bu gazın ısı tutma özelliği ile daha da tehlikeli olmaktadır. Dünyada ki bütün fosil yakıtlarının kullanımı şu anda atmosferde bulunan karbondioksit gazının 10 katına çıkaracaktır. Bu nedenle karbondioksiti tutan okyanus ve ormanlarımızı korumamız gerekir. Aksi takdir de, iklim değişikliği ile başlayan bu değişimler, dünya da ki tüm canlıların yanıp yok olması ile sonuçlanacaktır” ifadesinde bulundu.
Konferansta Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, “Küresel ısınmanın biyoçeşitlilik üzerinde etkileri” konusunda bilgilendirirken, Dr. Erdihan Tunç ise “Anız yakmanın erozyona etkileri” konusunda bilgi verdi.