Günümüzde teknolojik gelişmelere her geçen gün yenilerinin eklendiğini söyleyen Gaziantep Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan, bu gelişmelerin bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini belirtti.
Prof. Dr. Özaslan, sürekli gelişen teknolojiyle evlerimizde kullandığımız buzdolaplarının anti bakteriyel özellikleri ile tüketicilere sunulduğunu kaydetti.
“Anti bakteriyel özellik besin hijyeni ve güvenliği açısından atılan önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuşan Prof. Dr. Özaslan, “Özellikle besinlerin uygun olmayan koşullarda saklanması, hijyenik koşulların sağlanamaması nedeniyle hızla üreyen mikroorganizmaların besinlere bulaşarak onları kirletmesi biyolojik kirlenme nedenidir. Mikroorganizmalar arasında besin güvenliği tehdit eden bakteriler olmasıyla birlikte aynı şekilde mantar, virüs ve parazitlerde benzer özelliklere sahiptirler” diyerek, mikroorganizmalara bağlı olarak gelişen bu etkenler nedeniyle anti bakteriyel özellikli ve hijyen kontrollü buzdolaplarının önem kazandığını vurguladı.
Prof. Dr. Özaslan, “Üretilen bu ürünler incelendiğinde bakteri tutunmasını ve kolonize olmasını engelleyen ürünlerden yapılan buzdolabı iç yüzeyleri amaç için oldukça başarılı gözükmektedir. Ancak özellikle hava sirkülasyonunu sağlayan bölümler incelendiğinde bazı bölümlerin anti bakteriyel ürünlerle kaplanmadığı görülmektedir. Örneğin no frost buzdolaplarının üst bölümünde bulunan ve hava sirkülasyonu için bırakılan bölüm straforla kaplanmış olup temizlenmesi mümkün olmayan bir bölümdür. Yine bazı buzdolaplarının pervane kısımları temizlenilmesi kullanma kılavuzlarında belirtilmeyen bölümlerdir” ifadesinde bulundu.
Farklı 3 marka buzdolabına ait toplam 10 buzdolabının nofrost bölümünün havalandırma filtresinden alınan örneklerde 6 farklı mikroorganizma izole edildiğini söyleyen Prof. Dr. Özaslan, bunların; Staphylococcus spp, Escherichia coli, Bacillus spp, Corynebacterium spp., Sarcina spp, Candida spp mikroorganizmalar olduğunu belirtti.