Üniversitemiz, Gaziantep Meslek Yüksekokulu Konferans salonunda “Organik Gıdalar” konulu konferans düzenlendi.
Gaziantep Meslek Yüksekokulu, Gıda Teknolojisi Programı’ndan, Öğretim Görevlisi Gülten Şekeroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta, “Organik Gıdalar” konusunun Gaziantep’in de içinde bulunduğu “Gap Yöresi” için önemli olduğu hususuna dikkat çekilerek, Gaziantep’ten Diyarbakır’a kadar uzanan alan içindeki mayınlı sahaların temizlenerek organik tarıma açılmasıyla, bölge ekonomisinin canlanacağına dikkat çekildi.
Şekeroğlu, Organik tarımın amacının, çevreyle, insanla, toprakla ve diğer canlılarla dost olmak olduğunu, toprak ve su kirliliğinin bu şekilde önlenebileceğini ifade ederek, “Organik gıdalar, ekolojik yaşamı desteklemektedir” dedi.
Konuyla ilgili yapılan anket sonuçlarının da değerlendirildiği konuşmada, ankete katılanların büyük bir çoğunluğunun organik, fonksiyonel veya genetiği değiştirilmiş gıda alıp almadıklarına sorusuna farkında değilim şeklinde cevap verdiklerini, bundan dolayı bu ürünleri satın alırken etiket bilgilerine dikkat edilmediğini vurgulayarak, Organik gıdaların sertifikalanması gerektiğini, Organik gıdaların etiketinde, T.C. Organik Tarım logosu ve ilgili kuruluşun logosunu taşıma zorunluluğu olduğunu söyledi.
Konuşmasına Türkiye’den çeşitli örgütlenmiş yerel üreticilerden örnek vererek devam eden Şekeroğlu, organik gıdaların üretiminde genetiği değiştirilmiş gıdaların kullanılmadığını da dikkat çekerek organik ürünlerde esas hedefin sağlıklı ve kaliteli ürünler elde etmek olduğunu belirtti.
ABD ve Almanya gibi ülkelerde özellikle bebek mamalarının üretiminde organik ürünlerin kullanılmasının yasayla zorunlu hale geldiğini ifade eden Şekeroğlu, konuşmasını organik gıdalarla konvansiyonel gıdaların besleyici özelliklerini karşılaştırarak sürdürdü. Bu konuyla ilgili yapılan çalışmalarda genel olarak organik gıdaların daha fazla besleyici özelliği olduğu sonucuna varıldığını söyledi.