2018 yılında, Cumhurbaşkanı özel izniyle kurulan Göç Enstitüsü, toplumsal olayların, savaşların, şiddet sarmalının neden olduğu insani krizlerin en trajik boyutlarından birisini teşkil eden zorla göç ettirmenin, mülteci olmaya zorlanmanın ya da mülteciliğin neden olduğu yaşam koşullarını tartışmak, konuşmak, gündeme getirmek ve mümkün çözümler üzerinde durmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Göç Enstitüsü, mülteci ve sığınmacıların dünya üzerindeki her insan gibi insanlık onuruna yaraşır şekilde yaşaması hedefiyle geçtiğimiz yıl içerisinde akademik etkinlikler düzenlenmesinde önemli rol oynamış, göç alanında yetkin kişileri paneller aracılığıyla öğrencilerle buluşturmuş, Gaziantep Üniversitesindeki öğrencilerin toplumsal entegrasyonunu sağlamak amacıyla projeler yürütmüş ve yayınlar yapmıştır.
Göç Enstitüsü, bu zamana kadar yürüttüğü ve yürütmekte olduğu araştırmalarla hem kısa vadede hem de uzun vadede toplumsal uyuma ve entegrasyona yönelik geliştirilen politikalara ve kurumsal stratejilere yol göstermeye çalışmaktadır. Enstitü, bünyesindeki yüksek lisans programlarına gelecek eğitim – öğretim yılında yenilerini de ekleyerek verdiği eğitimin kapsamını genişletmek istemektedir. GAÜN Göç Enstitüsü yeni açılan ve açılması planlanan lisansüstü programlarla araştırmacılar ve akademisyenler yetiştirmenin yanı sıra düzenlediği çalıştaylar, panel, sempozyumlarla, düzenlediği saha çalışmalarıyla ve bunun gibi çalışmaların sonucunda çıkardığı eserlerle başta göç konusu olmak üzere Gaziantep’in, Türkiye’nin kısacası içinde yaşadığımız coğrafyanın sorunlarının tespitine ve sorunlarının çözümüne yönelik önemli çalışmalara imza atmaktadır.
Göç Enstitüsüne bağlı 4 aktif anabilim dalı bulunmaktadır: Kent Çalışmaları ABD, Kadın Çalışmaları ABD, Göç Çalışmaları ABD ve Göçmen ve Mülteci Sağlığı ABD. Bu anabilim dalları kendi adını taşıyan yüksek lisans programlarına sahiptir. Göç Çalışmaları ABD Doktora programımız henüz mezun vermese de öğrenci kabulüne devam etmektedir. Lisansüstü eğitimlerin yanı sıra Enstitü göç alanında araştırmalar yürütür, akademik etkinlikler düzenler, raporlar yayınlar ve uygulamalı projeler yürütür. Bu bağlamda yakın zamanda II. Göç Sempozyumu düzenlenmiş, Gaziantep’te önde gelen STK’lar ile toplantılar yapılmış, Ulusal ve Uluslararası STK’lar ve kamu kuruluşlarıyla ortak projeler yürütülmüştür. Yaptığımız çalışmalar enstitümüzün resmi sitesinden ve sosyal medya hesaplarımızdan paylaşılmıştır.
Enstitümüz bünyesinde Kadın Çalışmaları ABD 171, Kent Çalışmaları ABD 76, Göç Çalışmaları ABD 239, Göçmen ve Mülteci Sağlığı ABD 23 olmak üzere toplam 509 öğrenci aktif eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir. Göç araştırmalarına artan ilgi ve ihtiyaç sebebiyle bu rakam artış gösterme eğilimindedir.
Detaylı bilgi için : Göç Enstitüsü (gantep.edu.tr)