Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) 8. Sanat Topluluğuna üye öğrenciler tarafından hazırlanan, konuşmacılığını Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Bilgin ve Araştırmacı Nilhan Aras’ın yaptığı ”Gastronominin Tarihi” Söyleşisini öğrenciler ilgiyle takip etti.
GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgin, “Gaziantep Osmanlı yemek kültürünü barındırıyor o yüzden böyle önemli bir değeri yaşatmalıyız. Osmanlı mutfağı Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde kahvaltı öğünü yoktu. 16. Yüzyılda kahve kültürü Osmanlı da görülmeye başladı. Kahvaltı kahvenin yaygınlaştığı zamanlarda ortaya çıkmaya başlamıştır. Kahvaltılarda ağırlık olarak reçeller şekerli içecekler yiyorlardı” dedi.
Araştırmacı Nilhan Aras ise, öğrencilere bu meslekte kendilerine bir tatmin noktası bulmalarını tavsiye ederken, “Türkiye’nin ilk yemek kültürü dergisi Metro Gastro’nun yayın yönetmeni ve editörü. Tek başına bir ordu gibi çalışıyor ve 18 yıldır Anadolu’yu dolaşarak yemek kültürü envanteri çıkarıyor. Siz bilmiyorsunuz belki ama bazen bir köy, bazen küçük bir havzadan bulduklarını gastronomimize ilmik ilmik işliyor. Hayat yolculuğunda kendinize bir tatmin noktası bulun” diye konuştu.
Etkinliğin sonunda Prof. Dr. Arif Bilgin’e ve Araştırmacı Nilhan Aras’a GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Oya Özkan tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.