Gıda Mühendisi Serkan Atlas, Türkiye’de yaklaşık 830 bin üniversite mezununun iş aramasına karşın, işverenlerin yüzde 45’inin yetenekli işgücü bulamamaktan yakındığını belirtti.
Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen ‘Dönüşüm Çağı’nda Mühendis Olmak’ konulu söyleşide öğrencilere hitap eden Yıldız Holding’den Gıda Mühendisi Serkan Atlas, Türkiye’de bulunan 206 üniversitede 3 milyon 600 bin öğrenci bulunduğunu vurgulayarak, “Resmi rakamlara göre ülkemizdeki işsiz sayısı 3 milyon 300 bin. Ve bu işsizlerin yüzde 30’una tekabül eden yaklaşık 830 bini üniversiteli işsizlerden oluşuyor. Bu da işimizin ne kadar zor olduğunu gösteriyor” dedi. Oysa, her yüz işverenden 45’inin yetenekli işgücü bulamamaktan yakındığına işaret eden Atlas, “Yetenek azlığında Türkiye yüzde 66’lik oranla 6, sırada yer alıyor. Yetenek azlığının nedenleri arasında ise, adayların deneyim eksikliği, teknik yetenek eksikliği, ilgili rol için yeterli ve doğru bütçenin yapılmaması gibi nedenler ilk sıralarda geliyor. Ve ilginçtir, yetenek açığının en çok olduğu meslek grubu ise mühendisler” diye konuştu.
FARK YARATMAK LAZIM
Günümüzde artık robot çağına gidildiğini belirten Gıda Mühendisi Serkan Atlas, “Bu durumda ya siz robotları yöneteceksiniz, ya da robotlar sizi. Yaygın olan robot çağında işsiz sayısının artacağı yolundaki kanaatin aksine iş verenlerin yüzde 87’si akıllı otomasyon, yani robot çağında çalışan sayısının artırılması taraftarı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu da robotlaşmanın işsizliği artıracağının aksine bir görüş olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için fark yaratmak, farklı bir şeyler söylemek, insanların size bakmasını sağlayacak bir şeyler bulmak zorundasınız. Bunun için karmaşık problemler çözmelisiniz. Ve mühendislik okuyorsanız yanında psikoloji ve felsefeye de ağırlık vermeniz gerekir. Çünkü, ub iki daldaki bilginiz iş hayatınızda çok işinize yarayacak” dedi.
ADAPTE ÇAĞINDAYIZ
Günümüzün adapte çağı olduğunu belirtirken, “Adapte olursanız ayakta kalabilirsiniz” değerlendirmesinde bulunan Gıda Mühendisi Serkan Atlas, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Kişisel markanızı yönetim. Görünür olun. Kendinizi karşınızdakilere iyi tanıtın. Bu tanıtmayı da CV’nizde çok sayıda iş deneyimi olarak düşünmeyin. Gizli yönlerinizi ortaya çıkarın. Hayat boyu öğrenin. Kendinize farklı öğrenim yöntemleri bulun. Yılmadan çalışın. Bunu yaparsanız her alanda başarılı olursunuz. Bu arada, üniversitemizin İntörn Uygulama modeli harika bir model. Çünkü, stajlar yeterli değil. İntörnlük kendinizi tanıtmak için çok bir model. Bunu kendinizi tanıtmak için iyi bir fırsat olarak mutlaka kullanın.”