Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol İbanoğlu tarafından, Dedaman Otel’de, “Kuruyemiş Üretiminde Potansiyel Riskler ve Önlenmesi” konusunda konferans verildi.
“Kuruyemişlerde aflatoksin varlığı önemlidir” diyen Prof. Dr. İbanoğlu, ekonomik açıdan; ürünlerin piyasadan toplanması ve imhası ekonomik kayba, ihraç edilen ürünlerin iadesi ise ekonomik prestij kaybına neden olmaktadır ifadesinde bulundu.
“Hasat öncesi, sert kabuklardan dolayı olası bir küf oluşumu ihtimali düşüktür” Prof. Dr. İbanoğlu, “Sert kabuklar hasarlı veya yarı açık ise bulaşma riski söz konusudur. Küflenme genellikle hasat sonrası kurutma, depolama ve işleme aşamalarında yapılan hatalı uygulamalardan olmaktadır” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. İbanoğlu, “Küflenme riskinin yüksek olduğu şartlar; Navel orangeworm moth larvaları meyvenin hasarlı kısmına yapışmakta, meyvede aflatoksin oluşumu için zemin hazırlamaktadır. Antepfıstıklarındaki aflatoksin oluşumlarının % 85’i bu nedenle olmaktadır. Hasat öncesi uygun zirai ilaçlama çatlamış meyvelerin böcek ve zararlılardan önlenmesi için çok önemlidir. Böcek tarafından yenmiş kısımlar ve mekanik olarak hasarlı kısımlar ayrılmalıdır” diye konuştu.
“Kurutma işlemi önemlidir” diyen Prof. Dr. İbanoğlu, “Depolama sırasındaki Antepfıstığının mikrobiyal güvenliği büyük ölçüde ürün nemi, ürünün depolama sıcaklığı ve depolama süresine bağlıdır. Doğru kurutma ile bu faktörlerin olumsuz etkileri en aza indirilebilir” diyerek, toprağa sererek kurutma çok riskli olduğunu söyledi.