Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) koordinatörlüğünde yürütülen Erasmus+ Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Faaliyeti kapsamında hazırlanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri için İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerine Uygulanabilir Bir Müfredat Oluşturma” adlı Projenin Açılış töreni GAÜN Mâvera Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlendi.
Açılış konuşmaları öncesinde, GAÜN Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Filiz Çiçek Çayırağası ve Gülsüm Günbala Güven tarafından projenin tanıtımı yapıldı.
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür proje tanıtım sunumu sonrasındaki konuşmasında, Türkiye’nin hızla büyüyen, gelişen ve sanayideki açıklarını kapatan dinamik bir ülke olduğunu vurgulayarak, bu dinamik ülkenin en önemli dinamizm şehirlerinden birisinin de Gaziantep olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gür, “Özellikle son yıllarda Endüstri 4.0’ı konuşuyoruz ve bu Endüstri 4.0’a geçerken de sanayileşmiş toplumlardaki insanın kalitesini ve insana ait değerleri korumayı da çok önemsiyoruz. İşte bu yüzden özellikle insan sağlığı, meslek hastalıkları ve iş güvenliği açısından yapılan projeler sadece şehirleri değil, insan kaynaklarına da büyük katkı sağlıyor. Bu proje bu yüzden çok önemli” diye konuştu.
MESLEK HASTALIKLARI HASTANESİ OLMALI
Bu programların çıktıları açısından da çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gür, Avrupa Birliği standartları açısından ülkemizin de Avrupa Birliği’nin ortak koordinasyonuyla yapılan çalışmalarda ortak dilini geliştirdiğini ifade etti. Prof. Dr. Gür, “Slovenya’dan, Polonya’dan, Almanya’dan ve İspanya’dan dolayısıyla dışarıdan gelen misafirlerimiz de buradaki alt yapı şartlarını ve buradaki sanayileşmiş toplumun aynı zamanda sağlık sektörü içerisinde de ne kadar önemli yer edindiklerini görebiliyorlar. Burada hekim olarak bir öz eleştiri yapmak istiyorum: Türkiye’nin en önemli bölge hastanelerinden birisiyiz ama meslek hastalıkları hastanesi Gaziantep’te yok. Bu kadar sanayileşmiş, ihracatta 5. Sırada olan bir şehirde 300 bin işçinin yaşadığı bir yerde bağımsız ve aynı zamanda da ihtisaslaşmış meslek hastalıkları hastanesinin olması gerekiyor. Ankara’dan bu tarafa bu bölgenin en büyük ihtiyaçlarının başında geliyor. Üniversite hastanemiz bunları zaten büyük oranda çözüyor. Artık ihtisaslaşmış, bağımsız tamamen özel bir yapıya dönüştürülmüş meslek grubu hastalıkları hastanesi bu bölgeye de çevremize de büyük hitap edecektir” diyerek, iş sağlığı ve güvenliğinin çok önemli olduğunu belirterek, yapılan bu projeyi çok önemsediğini söyledi.
İŞ SAĞLIĞI KONUSUNDA GÜNCEL UYGULAMALARI SÜREKLİ TAKİP EDİYORUZ
Proje Koordinatörü ve GAÜN Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Murat Karahan, Oğuzeli Meslek Yüksekokulu hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili özellikle mesleki eğitime çok önem veriyoruz. Bu bağlamda okulumuz bünyesinde iş sağlığı ve güvenliği programıyla ilgili yeni bir program daha açıldı ve eğitim öğretime başladı. İş sağlığı ve güvenliği konusunda sürekli güncel uygulamaları takip ediyoruz. Bu bağlamda Avrupa Birliği projesi hazırladık ve Rektörümüz Prof. Dr. Ali Gür projemize çok sıcak baktı ve gereken tüm desteği verdi. Projeyi; İspanya Valensiya’dan Fevec, Slovenya’dan FHSNM Yükseköğretim Kurumu, Almanya’dan ARDA Eğitim ve Danışmanlık Merkezi ile Polonya’dan WSBINOZ Yükseköğretim Kurumunun ortaklığı ile yürütüyoruz” diye konuştu.
Açılış konuşmaları sonrasında düzenlenen ve GAÜN Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Derya Çevik Taşdemir’in moderatörlüğünü yaptığı “Güvenliğin İnsan Hayatına İzdüşümü” adlı panelde; GAÜN Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Isımas Elektrik Proje Müdürü Bülent Daşoluk ve SANKO Holding İSG Müdürü Suat Tümay panelist olarak katıldı.
Projenin Açılış törenine; Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Rektör Danışmanı Doç.Dr. Necip Fazıl Yılmaz, Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Murat Karahan ile çok sayıda öğretim elamanı ve öğrenci katıldı.