2011 Yılında Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle oldukça yoğun bir şekilde göç almaya başlayan Gaziantep ilinde, Gaziantep Üniversitesi önderliğinde yerel ihtiyaçlara odaklanan yeni bir Avrupa Birliği projesi başladı. Gaziantep Üniversitesi’nin koordinatör olduğu “Mülteci Velilere Çocuklarının Eğitimle İlgili Sorunlarına Çözüm Sağlamak Amacıyla Öğrenme Becerileri Kazandırma Projesi”, yaklaşık 135 bin Avro bütçesiyle, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türk Ulusal Ajansı) tarafından, Erasmus Plus Hibe Programı Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklık Projeleri kapsamında kabul edildi.
Türkiye, Yunanistan, Romanya, İspanya’dan farklı kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapılacak olan uluslararası Avrupa Birliği projesi ile ilgili olarak, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür; “Gaziantep şehri en yoğun göçe maruz kalan şehirlerden biri oldu. Bu süreçte, Suriyeli misafirlerin öncelikli olan fiziksel ihtiyaçlarının yanı sıra, sosyal, kültürel ve eğitim alanında da ihtiyaçları ortaya çıktı. Bu konuyla ilgili olarak ülkemizde yoğun çalışmalar yapılmış ve okullarımız başta olmak üzere birçok eğitim merkezlerimizin kapıları bu insanlara sonuna kadar açıldı” diye konuştu. Prof. Dr. Gür konuşmasına şöyle devam etti: “Gaziantep Üniversitesi olarak toplumsal ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak,sorumluluk, duyarlılık ve empatik yaklaşımı içinde barındıran; akademik çalışmaların da bir arada olduğu projelerimize bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projenin önemli hedefi, Suriyeli ebeveynlere, çocuklara ve aynı eğitim ortamının paylaşan bizlere yönelik ortak ve çok yönlü bir programın geliştirmesi” dedi.
Proje Yürütücüsü, GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Çapan, “Gaziantep Üniversitesi olarak biz de taşın altına elimizi koymak ve bu sürece katkıda bulunmak amacıyla “Mülteci de bir ebeveyndir” sloganıyla yola çıktık. Bu kapsamda mülteci ebeveynlerin bilgi ve becerilerini arttırmak, sosyo-kültürel gelişimlerini sağlamak, hem çocuklarına hem de topluma daha faydalı ebeveynler olmasını hedeflemekteyiz. Avrupa Birliği’nin Erasmus+ Hibe Programı kapsamında kabul edilen projemiz ile iki yıl boyunca, uluslararası ortaklarımız ile birlikte yapacağımız bir ihtiyaç analizi sonucunda, yeni ve evrensel bir eğitim modülü oluşturmak ve hem proje sürecimizde, hem de projemiz sonrasında, bu eğitim modülünün yaygın bir şekilde kullanılmasını hedeflemekteyiz. Aynı şekilde uluslararası düzeydeki ortaklarımızın da, kendi ülkelerindeki mülteci ebeveynlere yönelik çalışmalar yapacaklarını da belirtmek isteriz” şeklinde konuştu. Yrd. Doç. Dr. Çapan, “Yunanistan’dan ‘Developmental Centre Of Thessaly’, İspanya’dan ‘ACD LA HOYA’, Romanya’dan ‘Sprijin si Dezvoltare’ adlı uluslararası kuruluşlar ile ‘Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’, ‘Kayra Yöneylem Eğitim ve Mühendislik Danışmanlık Ltd. Sti’ ile ortaklaşa gerçekleştirilecek olan bu projede bir web platform oluşturulacak, bu yolla eğitim modülümüz uluslararası düzeyde yaygınlaştırılmış olacaktır” dedi.
Proje kapsamında Kasım ayı içerisinde Ankara’da Türkiye Ulusal Ajansı bünyesinde gerçekleştirilen toplantıya proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Fatma Çapan ve yerel ortak Kayra Yöneylem Eğitim ve Mühendislik Danışmanlık Ltd. Sti’den Ayşe Yıldız Köroğlu katıldı. Projenin önemli bir yerel ortağı olan Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü işbirliği ile proje kapsamında oluşturulacak eğitim modülünün yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalara devam edildiği bildirildi.