Gaziantep Üniversitesi Turizm Uygulama Oteli’nde, “Avrupa İşletmeler Ağı GAPSUN Konsorsiyumu Proje Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı” kapsamında, “Gıda sektörü Çalıştay Grubu Sunumu” adlı panel gerçekleştirildi.
Panele; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve çok sayıda davetli katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, “Bu çalıştay, özellikle projenin kapsama alanında bulunan, Türkiye’nin ve bölgenin gıda sanayisi açısından mevcut durumu ortaya koyulacak” şeklinde konuştu.
Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık’ın başkanlığında gerçekleşen panele; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol Hizmetleri Daire Başkanı İlhami Şahin, Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol İbanoğlu, Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, Gaziantep İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı ve Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen ve Şölen A.Ş Ar – Ge ve Kalite Güvence Direktörü Nurettin Çamkerten konuşmacı katıldı.
Gaziantep Üniversitesi ile Gaziantep sanayisinin her zaman iç içe olduğunu belirten Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol İbanoğlu, üniversitelerin giderek artan bir şekilde girişimci formatında bilgiye dayalı ekonomiye uyum sağlamaya başladığını ifade etti.
Gaziantep organize sanayi bölgesinde çok önemli bir potansiyelin olduğunu söyleyen Gaziantep İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, “Organize sanayi bölgemiz, 700 fabrikasıyla, toplam 24 milyon metrekaredir. Bu nedenle Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesidir. Bu nedenle Gaziantep, sanayisiyle 25 bin kişiye istihdam sağlıyor ” diye konuştu.
“Sektörde 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapan ilk iki ülkeden biriyiz” diyen Şölen A.Ş Ar – Ge ve Kalite Güvence Direktörü Nurettin Çamkerten, “Ürünün, tasarımdan tüketici kullanımına kadar olan tüm zincirlerde kalitesini ve güvenliğini sağlamak için gıda güvenlik sistemi oluşturduk. Bu sistem oluşturulurken müşterilerimizin standartları baz alındı” şeklinde konuştu.
Gıda güvenliğinin önem verilmesi gereken bir konu olduğunu söyleyen Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol Hizmetleri Daire Başkanı İlhami Şahin, 2004 yılında yürürlüğe giren kanunla, AB ile uyumlu olarak ürün ve işletme riskine dayalı gıda kontrol ve denetim sistemine geçildiğini ve denetim sıklığının arttırıldığını ifade etti.
Türkiye’nin un sanayisinin bugün dünya un ticaretine yöne verdiğini belirten Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı ve Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen, Gaziantep’in de un konusunda Türkiye’de önemli bir yeri olduğunu kaydetti.
İnovasyonun önemini anlatan Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, “İnovasyon yeni fikirleri, değer yaratan çıktılara dönüştürme sürecidir. Bir KOBİ’nin yürüteceği inovasyon ve Ar – Ge çalışmalarına destek sağlamak için öz kaynaklar, işbirliği, hibe ve destekler olmak üzere üç yol vardır” şeklinde konuştu.