Türkiye – Suriye bölgelerarası işbirliği çerçevesinde, “Gaziantep – Halep Mutfak Kültürünün Tanınması, Karşılaştırılması ve Tanıtılması Projesi” kapsamında, projenin tanıtımı Suriye’nin Halep şehrindeki Mirage Palace Oteli’nde yapıldı.
Çok sayıda davetlinin katıldığı gecede bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Halep Üniversitesi ile çok sayıda projeye imza atılacağı müjdesini verdi.
Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, “Kültür, tarih gibi açılardan birliktelikleri olan Türkiye ve Suriye için bu çok önemli bir kilometre taşıdır. Projemizin gerçekleştirilmesi aşamasında çok büyük emek sarf eden başta Gaziantep-Halep Mutfak Kültürü Projesi Genel Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu’na, Türkiye’de ve Suriye’de rol alan herkese çok teşekkür ediyorum. Halep ile Gaziantep birbirine çok benziyor. Buraya geldiğimizde yabancılık çekmedik. Eminim sizde Gaziantep’e geldiğinizde yabancılık çekmeyeceksiniz. Bu proje bir başlangıç. Gaziantep Üniversitesi ve Halep Üniversitesi olarak çok güzel projeler gerçekleştireceğimizden eminim” ifadesinde bulundu.
Gaziantep yemeklerinin çok lezzetli olduğunu söyleyen Halep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Nizar Akil, “Dost ve kardeş ülke olan Türkiye ile çok güzel ilişkilerimiz var. Bu ilişkilerden biri de ortak yemek kültürümüzdür. Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler çerçevesinde, Halep Üniversitesi olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü açtık. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Köksal Toptan’ın son Halep ziyaretinde, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü açarak çok güzel yatırımlar yaptığımızı söylemişti. İki şehir arasında bölgelerarası işbirliği çerçevesinde pek çok proje var” diye konuştu.
Projenin, her iki şehir için çok önem taşıdığını belirten Türkiye – Halep Başkonsolosu Ali Kemal Aydan, “Bugün çok mutlu bir gün. Gaziantep Üniversitesi uzun zamandır üzerinde uğraşılan çok önemli bir konuya imza attı. Başta Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’a ve projeye emek veren herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Bu tür projeler her iki ülkenin de menfaati için önem taşımaktadır. Bu vesileyle Türkiye – Suriye dostluğunun her geçen gün daha çok pekiştiğini belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Projenin, yemek tariflerini sadece kitap haline getirmekten ibaret olmadığını söyleyen Gaziantep – Halep Mutfak Kültürü Projesi Genel Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu, “Projeye 2 bin 8 yılında başladık. Fikir babası benim. Üniversitemiz Gaziantep Meslek Yüksekokuluna, Turizm Otelcilik Meslek Yüksekokuluna, araştırmacı uzman arkadaşlarımıza, Halep ve Gaziantep’te bize mutfaklarını açan ev hanımlarına kısacası bu projeyi hayata geçiren herkese çok teşekkür ediyorum. Kitabımız Türkçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere üç ayrı dilde yayınlanacak. Bütün yemekler resimleriyle birlikte kitapta yer alıyor. Ayrıca kitabın yanında yemeklerin yapılış şeklinin görülmesi amacıyla birer DVD de veriyoruz. Gaziantep ve Halep mutfağı çok geniş kapsamlı. Bu birbirinden güzel lezzetler bir günlük tanıtıma elbette sığmaz. İlerleyen günlerde Halep’te ve Gaziantep’te yer tahsis ederek, haftanın bir günü yemeklerin yapımını sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.