Gaziantep-Halep Mutfak Kültürü Projesi Genel Koordinatörü Prof. Dr. İsmail H. Özsabuncuoğlu, “Tarih boyunca ortak bir kültürü paylaşmış olan halklar, bu ortak kültürü kendi mutfaklarına da yansıtmışlardır” dedi.
Prof. Dr. Özsabuncuoğlu, “Bu alanda en güzel örnek, Gaziantep ve Halep mutfaklarıdır. Bu ortak kültürün ortak ve farklı yanlarını araştırmak üzere, DPT Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında, Gaziantep Üniversitesi ve DPT tarafından finansman desteği sağlanan ‘Gaziantep-Halep Mutfak Kültürünün Tanınması, Karşılaştırılması ve Tanıtılması’ projesi 2008 yılı Mayıs ayı içerisinde $100 000 lık bir bütçe ile başlatılmıştır. Projenin son aşaması, ‘Tanıtım Kokteylleri’dir. İlk Tanıtım Kokteyli 23 Şubat 2009’da Mirage Palace Hotel (Halep)’te, ikincisi ise 27 Şubat 2009’da Gaziantep Üniversitesi Seyirtepe Tesislerinde yapılacaktır. Tanıtım Kokteyllerinde yaklaşık 60 yemek hazırlanacak ve davetlilere sunulacaktır. Halep’teki tanıtımda Gaziantep yemekleri, Gaziantep’teki tanıtımda ise Halep yemekleri ağırlıklı olarak tanıtılacaktır” diye konuştu.
“Tanıtım Kokteyllerinde projenin en önemli çıktılarından olan Gaziantep-Halep Mutfak Kültürü ve Yemekleri: Benzerlikler ve Farklılıklar adlı kitabı ve DVD si de tanıtılacak” diyen Prof. Dr. Özsabuncuoğlu, kitap ve DVD Türkçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere 3 dilde hazırlanmış olup, kitapta yaklaşık 120 yemek tarifi bulunmaktadır. Ayrıca her iki şehrin kültürlerinin tanıtıldığı kültür bölümü, kitaba ayrı bir zenginlik kazandırmıştır. Kitap ile birlikte kitapta yer alan yemeklerin yapılışının tüm detayları ile bulunduğu üç dilde interaktif olarak hazırlanmış DVD de verilecektir” şeklinde konuştu.