Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Medeni Maskan “Domates ve Üzüm Posaları İle Arpa Unu Karışımından Ekstrüzyonla Geliştirilen Çerez Gıdaların Üretimi ve Özellikleri” adlı projesini tamamladı.
University of California, Davis, Food Science and Technology Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Kathryn L McCARTHY ile birlikte yürüttükleri bir proje olduğunu söyleyen Prof. Dr. Maskan, projenin aynı zamanda Gıda Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Aylin Altan’ın da doktora tez konusu olduğunu belirtti.
Projenin, Gaziantep Üniversitesi ve University of California tarafından desteklendiğini ifade eden Maskan, proje kapsamındaki deneylerin bir kısmının ABD’de yapıldığını kaydetti.
Maskan, “Çalışmada, günümüzde gıda maddesi olarak fazla kullanılmayan fakat kalp damar hastalıklarında önemli bir risk faktörü olan kandaki kolesterol seviyesini düşürerek, kalp damar hastalıkları riskini azaltabilen ve aynı zamanda bir diyet lif olan -glukan gibi önemli besin öğeleri içeren arpa unu; yine diyet lif, antioksidan gibi insan sağlığı açısından faydalı maddeler içeren meyve-sebze posaları ile karıştırılarak; fonksiyonel ve yemeye hazır ekstrüde çerez gıdalar üretilmiştir. Üretilen ürünler hiçbir katkı maddesi içermemekte ve tat panelistleri tarafından beğenilmişlerdir” diye konuştu.
Çalışmanın endüstriyel boyuta taşındığını söyleyen Maskan, “Ekonomik değeri daha düşük arpa ile gıda sanayi atıkları olan meyve ve sebze posası gibi hammaddelerin kullanımıyla üretici açısından düşük maliyetli ürünlerin üretilmesi sağlanmış, tüketici açısından ise ekonomik, sağlıklı ve çeşitlilik arz eden ekstrüde ürünlerin marketlerde yerini alması sağlanmış olacaktır” şeklinde konuştu.