• Anasayfa
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • HABERLERİMİZ
  • MEDYADA GAÜN

Personelimizden

Arşiv

  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

“Tahinin Besleyici Değeri Çok Yüksek”



11 Ağustos 2008 / Toplam Okunma: 3794 | Bugünkü Okunma: 2 | En Son Okunma: 09.04.2021 - 13:54

sevim-kaya-isim.jpgGaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Kaya, TÜBİTAK Araştırma Projeleri kapsamında “Tahinin Koloit Dayanıklılığının Artırılması” adlı projesini tamamladı.

Tahinin, kavrulmuş susamın öğütülmesi sonucunda oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Sevim Kaya, tahinin çok faydalı bir besin maddesi olduğunu ve içerisinde besleyici değeri yüksek proteinlerin bulunduğunu belirtti. Eskiden Türk askerlerinin iyi savaşmalarının gerekçesi olarak tahinin gösterildiğini belirten Kaya, tahinde diğer yağlarda görülen bozulmaların olmadığını ifade etti.

Projenin amacının, saklanması ve ürünlere işlenmesi sırasında yağ ayrışmasının önlenmesine veya ayrışma süresinin uzatılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Kaya, sürülebilir çikolata kreması benzeri ürün geliştirmek adına ideal pekmez – tahin karışımını belirlemek için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Proje kapsamında, farklı büyüklüklerde tahinler ürettiklerini belirten Kaya, tane boyutu ile tahin arasındaki yapısal değişimin incelendiğini ifade etti. Kaya, “Lazer difraksiyon analiz cihazı ile analiz edilen tahinin, çoklu – model tane boyut dağılımı özelliğinde olduğu görüldü. Tane boyutunu 5 um, altına düşürmekle ve depolama sıcaklığının 20 santigrat derecenin altında olması ile koloidal dayanıklılığının artırılacağı belirlendi. Elde edilen verilerle Stoke kanunu ile hesaplanan çökelme hızları ile karşılaştırıldı. Akışmazlık ve viskoelastik parametreler belirlendi. Tane boyutu ve depolama sıcaklığı ile oluşan değişimler gözlemlendi” diye konuştu.

tahin2-copy.jpgYaptıkları dinamik testler sonucunda tahinin azalan tane boyutu ile elastik yapıdan viskoz yapıya doğru değişime uğradığını söyleyen Kaya, saklama ve kayıp modül değerlerinin artan frekans değerleri ile arttığının belirlendiğini kaydetti. Beklenenin olmadığını tane boyutunun azalması ile renk parametrelerinden koyuluk göstergesi L- değerinin artığının anlaşıldığını ifade eden Kaya, tane boyutunun azaldıkça ışık emilimin artığı dolayıyla rengin koyulaştığını gördüklerini belirtti.   

Bu Haberi Sosyal Ağlarda Paylaşın!
Tweet

Benzer yazılar

  • GAÜN’DE ŞİDDETLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ PROTOKOL (5 Nisan 2021)
  • PROF. DR. ÖZAYDIN: GAZİANTEP’İ OLİMPİYAT MERKEZİ YAPACAĞIZ (2 Nisan 2021)
  • GAÜN’DE TEMİZLİK PERSONELLERİNE HİJYEN EĞİTİMİ VERİLDİ (2 Nisan 2021)
  • BÜYÜKELÇİ’DEN REKTÖR PROF. DR. ÖZAYDIN’A ÖVGÜ (2 Nisan 2021)
  • GİRİŞİMCİLİK ONLİNE KONFERANSININ İLK OTURUMU GERÇEKLEŞTİ (2 Nisan 2021)

Duyurular

Bağlantılar

  • Gaziantep Üniversitesi
Nisan 2021
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Son Eklenenler

  • GAÜN’DE ŞİDDETLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ PROTOKOL
  • PROF. DR. ÖZAYDIN: GAZİANTEP’İ OLİMPİYAT MERKEZİ YAPACAĞIZ
  • GAÜN’DE TEMİZLİK PERSONELLERİNE HİJYEN EĞİTİMİ VERİLDİ
  • BÜYÜKELÇİ’DEN REKTÖR PROF. DR. ÖZAYDIN’A ÖVGÜ
  • GİRİŞİMCİLİK ONLİNE KONFERANSININ İLK OTURUMU GERÇEKLEŞTİ
  • GAÜN İLE HALEP TODAY TV ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
  • AFET FARKINDALIK EĞİTİMİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ
  • GAÜN’DE ÇOCUKLARA UMUT VERELİM İSİMLİ PROJE ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
  • GAÜN’DE KÜTÜPHANELER HAFTASI ETKİNLİĞİ
  • GAÜN İLE ÖZ BÜRO İŞ SENDİKASI ARASINDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI